Boli

#sanatate sarbatori #ingrijire inima # afectiuni inima #sarbatori

Cum sa ai grija de inima ta in perioada Sarbatorilor

Sarbatorile sunt aproape, asa ca pregatirile, cel putin la nivel de plan, au inceput deja. stii exact ce vrei sa pregatesti pentru masa la care ii vei avea invitati pe cei dragi, ai adunat de-a lungul anului retete delicioase de fripturi, prajituri si cozonaci, iar entuziasmul ca in curand vei petrece timp pretios la masa, alaturi de familie si prieteni aproape ca nu-ti mai da pace.

Organismul tau va avea nevoie, totusi, de putina responsabilitate, mai ales cand vine vorba de mancaruri grase si mult zahar, asa cum e cazul meniurilor de Craciun. Unul dintre organele care vor avea cel mai mult de suferit, daca exagerezi cu mesele copioase, este inima. Cum ar trebui sa o protejezi in perioada Sarbatorilor?

Tine un tensiometru aproape

Daca stii ca ai o sensibilitate atunci cand vine vorba de un meniu de care nu te bucuri la ordinea zilei sau un efort cu curatenia ori cu emotiile aferente intalnirii cu oameni pe care nu i-ai mai vazut de mult, tine tot timpul langa tine un tensiometru digital, ca sa iti poti masura tensiunea de mai multe ori pe zi sau atunci cand simti ca ai exagerat cu pregatirile sau cu mesele copioase. Daca vezi ca tensiunea o ia razna, incearca sa te ponderezi si sa reduci din orice iti face rau in acest sens.

Mananca cumpatat

Bucatele de pe masa de Craciun pot fi irezistibile, dar trebuie sa te temperezi, mai ales daca stii ca ai antecedente in problemele cu colesterolul sau inima. Maioneza din salata de boeuf, grasimea carnii de porc din piftie, untura din prajituri, ca sa le fragezeasca, sau platourile cu carnati sau caltabosii iti pot face mai mult rau decat bine, deci incearca sa le consumi ponderat. Este la fel de probabil sa fii musafir acasa la prieteni, dar regula se aplica si aici. Refuza politicos mancarurile la care stii ca esti sensibil, cele grele sau cele prea dulci. Daca iti este foarte pofta, incearca sa gusti portii mici, nicidecum sa mananci o farfurie intreaga.

Bea ponderat

Alcoolul servit la mesele de Sarbatori este aproape nelipsit din orice casa, insa si aici va trebui sa te ponderezi. Bauturile care contin alcool, mai ales vinul rosu, iti pot dauna foarte mult, mai cu seama daca inima ta este sensibila. Nu depasi un pahar de alcool la fiecare masa si nu face sub nici o forma excese la acest capitol, ca sa nu iti petreci zilele libere pe un pat de spital, in loc sa stai cu familia ori cu gasca de prieteni.

Craciunul, Revelionul si Sfantul Ioan sunt sarbatori care vin una dupa alta, asa ca trebuie sa ai un meniu cat mai aproape de ideal pentru nivelul sanatatii tale. Nu exagera cu nimic si odihneste-te pe masura eforturilor depuse cu pregatirile.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gutuile previn cancerul si bolile de inima! Cand pot deveni toxice

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie:  Colagenul, moft sau necesitate?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.