Boli

#aer conditionat #probleme de sanatate

Cum prevenim problemele de sanatate cauzate de aerul conditionat

O data cu venirea verii, va trebui sa ne confruntam si cu caldurile insuportabile, insa trebuie sa multumim tehnologiei pentru aerul conditionat, fara de care ar fi greu sa fii productiv la munca sau acasa intr-o zi torida. Din pacate, fiecare moneda are doua fete, iar in cazul nostru aerul conditionat vine la pachet cu cateva amenintari serioase pentru sanatatea noastra.

Probleme de sanatate cauzate de aerul conditionat

Unii vor acuza ameteli, raceli repetate, afectiuni respiratorii, rigiditate sau tensiune in articulatii, dureri de cap, dureri de spate, dureri menstruale mult mai dureroase decat in mod normal iar altii vor simti un disconfort mai degraba psihic, cu stari de oboseala, lipsa de vitalitate, lipsa de apetit, ajungand chiar pana la depresie.

E de vina aerul conditionat pentru toate aceste simptome? Pare greu de crezut, dar trebuie sa avem in vedere ca aceste aparate de aclimatizare aduna si imprastie in atmosfera numerosi agenti poluanti (polen, mucegai, par de animale, virusuri si bacterii). in plus, instalatiile de racire nu permit ventilarea aerului, astfel ca nivelul agentilor poluanti din incaperi creste constant. in aceste conditii, simptome precum cefaleea, rinitele alergice, starile de oboseala, dificultatile de respiratie si iritatiile pielii sunt perfect justificate.

In plus, gandeste-te doar la ce stres este supus organismul nostru de fiecare data cand facem trecerea aceasta brusca de la mediul rece de acasa sau de la birou la temperatura incendiara de afara. E ca si cum ai iesi din frigider si ai intra in cuptor. Corpul nostru trebuie sa lucreze din greu pentru a-si regla temperatura, astfel incat organele noastre lucreaza permanent, porii se deschid si se inchid pentru a echilibra surplusul de caldura sau de rece. si, cand asta se intampla zi de zi, la un moment dat sistemul nostru imunitar "oboseste" iar problemele nu intarzie sa apara.

Cum prevenim problemele de sanatate cauzate de aerul conditionat?

Chiar daca stii la ce riscuri te supui, ar fi greu sa te concentrezi la birou, si chiar si acasa, fara aer conditionat. Insa exista anumite masuri pe care le poti lua pentru a minimiza riscurile:

1. Daca lucrezi intr-un birou unde aerul conditionat aduce cu temperaturile de pe piscurile muntilor, iti recomandam sa porti o esarfa in permanenta. Zona cea mai vulnerabila, unde porii se inchid si se deschid cel mai des, este zona cefei si a gatului, asadar o banala esarfa te poate ajuta sa previi dureri de cap, dureri de spate sau tensiunile ce apar in zona cervicala.

2. Doamnele trebuie sa se asigure ca le este cald la picioare. Puteti aduce cu voi o pereche de pantofi la schimb, care sa fie mai caldurosi, pentru a preveni astfel durerile menstruale sau de ovare.

3. Daca ai dormit toata noaptea cu aerul conditionat, e o idee buna sa bei un ceai cald dimineata, pentru a "elimina" frigul din organism. De asemenea, e indicat sa consumi un mic dejun cald, nicidecum alimente reci, scoase din frigider.

4. Si, daca tot veni vorba de ceaiuri, foarte benefic in acest sens este ceaiul de ghimbir, care ajuta la reglarea temperaturii corpului, indiferent ca avem un exces de rece sau de cald in corpul nostru.

5. Sa transpiri e sanatos! Transpiratia ne ajuta sa eliminam toxinele, cat si excesul de caldura acumulat in corp, asa ca permite-ti, din cand in cand, sa transpiri. Foloseste, pe cat posibil, un deodorant natural si evita anti-perspirantele, intrucat acestea opresc procesul transpiratiei si eliminarea toxinelor, care raman in ganglionii limfatici.

6. Daca ai o sensibilitate la curent sau, daca esti mai sensibil, te poti trezi cu dureri sau contracturi musculare de la aerul conditionat. Repetate in timp, contracturile musculare pot duce la dureri ale coloanei vertebrale. De asemenea, persoanele care merg des la drum lung si folosesc aerul conditionat din masina resimt dureri la nivelul coloanei cervicale sau lombare. in acest caz, iti recomandam RoboFlex™, pentru reducerea prompta a disconfortului de la nivelul coloanei vertebrale sau a articulatiilor. RoboFlex™ este un antiinflamator natural, cu actiune rapida, incepand cu 30 de minute de la administrare. Avand in compozitia sa acizi alfa si izo-alfa extrasi din conuri de hamei, polizaharide din Aloe Vera (pentru a proteja tractul digestiv) si magneziu, RoboFlex™ este alternativa naturala la clasicele antiinflamatoare. Este recomandat in cazuri de disconfort (acut, subit sau cronic) al coloanei vertebrale (la nivelul zonelor cervicala, toracala, lombara, sacrala s.a.) si al spatelui, in special, ca si la nivelul articulatiilor si al muschilor, in cazul intepenirii sau rigidizarii coloanei vertebrale si a spatelui etc, fara a provoca somnolenta, moleseala sau dependenta.

Bucura-te de o vara activa, fara dureri de spate si neplaceri cauzate de aerul conditionat!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare