Boli

#accidentari #coloana vertebrala #afectiuni #gat

Cum iti protejezi gatul si coloana cervicala de accidentari si afectiuni

In zona coloanei cervicale pot aparea foarte des dureri sau afectiuni provocate de o postura incorecta, miscari repetitive si diferite leziuni. Pentru a preveni efectele adverse si pentru a te recupera in urma unei accidentari va trebui sa introduci in rutina zilnica noi obiceiuri sanatoase sau exercitii recomandate de medici. Iata care sunt cateva dintre metodele prin care iti protejezi zona gatului si coloana cervicala:

Schimba-ti postura

O postura incorecta si slaba influenteaza schimbari la coloana care pot duce la afectiuni precum spondiloza cervicala. Aceasta apare, in general, la batranete, insa un stil de viata sedentar si un program de lucru care implica stat pe scaun ore in sir duc la aparitia simptomelor mult mai devreme. Pentru a evita astfel de complicatii trebuie sa te obisnuiesti sa tii umerii cat mai in spate si relaxati. Exercitii precum cele de stretching sau de yoga te pot ajuta sa inveti care este postura ideala pe care ar trebui sa o ai in viata de zi cu zi, oriunde te-ai afla. Orienteaza-te catre pozitiile de baza din yoga daca vrei sa faci exercitii acasa, iar pentru a te bucura de indrumarea unui specialist, inscrie-te la cateva cursuri. Va fi mai complicat sa inveti sa stai drept la inceput, mai ales daca iti petreci cea mai mare parte a timpului intr-o postura incorecta.

Investeste intr-o perna de calitate

Daca te trezesti destul de des cu dureri de gat sau de spate este posibil ca perna pe care o folosesti sa nu fie suficient de buna. Cele care nu iti ofera o pozitie corecta pentru coloana cervicala iti vor agrava situatia, iar durerea iti va strica intreaga zi. Daca vrei sa faci o schimbare pentru a imbunatati situatia, alege pernele cu memorie, care reusesc sa iti ofere o sustinere buna in functie de pozitia in care dormi cel mai mult. De asemenea, trebuie sa ai la dispozitie mai multe perne daca obisnuiesti sa te misti foarte mult in somn.

Ajusteaza monitorul si alte device-uri

Locul de munca si felul in care lucrezi pot avea efecte negative asupra sanatatii coloanei cervicale si a gatului. In special pentru a corecta postura, trebuie sa reglezi monitorul computerului in asa fel incat acesta sa se afle la nivelul ochilor. Privirea ta trebuie sa fie indreptata la o distanta de aproximativ cinci centimetri sub marginea superioara a monitorului. Acelasi lucru trebuie avut in vedere si atunci cand folosesti telefonul mobil. Stirile de pe social media sau articolele bune te pot prinde fara a realiza cat timp ai pierdut intr-o pozitie incovoiata, cu ochii in telefon. In astfel de momente trebuie sa tii telefonul cat mai sus pentru ca privirea sa fie indreptata tot spre ecranul acestuia si nu in jos. In cazul in care lucrezi cel mai mult la laptop, foloseste un stand sau conecteaza-l la un monitor.

Trateaza-te dupa un accident

In accidentele de masina coloana cervicala poate fi afectata foarte usor si pot exista urmari grave. In cazul accidentelor care nu au consecinte serioase, durerile la coloana pot persista o perioada destul de lunga, dar exista si sansa ca acestea sa devina cronice. Daca se intampla sa fii implicata in astfel de accidente, este esential sa ceri ajutor medical cat mai repede posibil. Pentru a trata durerile si accidentarile suferite in aceste circumstante, specialistii pot recomanda masaje terapeutice, exercitii fizice specifice, dar si medicamente sau interventie chirurgicala.

Protejeaza-ti gatul si coloana cervicala pentru a te feri de probleme pe termen lung. Chiar daca situatiile imprevizibile pot aparea oricand, un stil de viata sanatos, activ si concentrat pe tratarea prompta a problemelor te va feri de dezvoltarea afectiunilor si durerilor cronice.

Sursa foto: Toa Heftiba, unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare