Boli

# efecte consum de alcool #afectare piele #consum de alcool #piele #alcool

Cum iti afecteaza consumul de alcool pielea

Putini dintre noi stiu ca bauturile alcoolice au efecte negative asupra pielii, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Daca te-ai trezit cu durere de cap, gust neplacut in gura, ochii umflati si tenul obosit dupa o petrecere la care ai consumat alcool, iata care este explicatia.

Alcoolul provoaca deshidratarea pielii

Unul din motivele pentru care pielea sufera in urma consumului de alcool, este faptul ca este diuretic, adica sporeste productia de urina. Acest lucru deshidrateaza organismul si, desigur, pielea, care ajunge sa para uscata, isi pierde din fermitate si elasticitate si se rideaza mult mai usor.

Alcoolul agraveaza inflamatiile

Alcoolul creste inflamatia si modifica mediul hormonal din piele, ceea ce poate agrava acneea si rozaceea. Acest lucru se explica prin faptul ca alcoolul actioneaza asupra vaselor de sange din piele, dilatandu-le, ceea ce accentueaza aspectul de roseata faciala. In timp, aceste vase de sange se acumuleaza si genereaza o roseata persistenta, ducand la imbatranirea prematura a pielii.

Bauturile care afecteaza cel mai mult pielea

Dermatologii recomanda evitarea vinurilor, a cocktail-urilor si a bauturilor prea dulci, deoarece excesul de zahar creste sansele de inflamatie si de aparitie a acneei. Combinatiile cu lamaie pure sau suc de lime - care sunt aditivi simpli - in cazul persoanelor care iau antihistaminice inainte de a bea, pot diminua aparitia roselii pielii.

Bauturile care afecteaza cel mai putin pielea

Medicii recomanda ca, in cazul in care decideti sa consumati alcool, sa alegeti vinul (in special vinul rosu), care contine antioxidanti precum polifenolii si resveratrolul. Aceste substante au efecte benefice asupra organismului si pielea este in siguranta daca vinul se consuma cu moderatie, desigur.

In cazul in care doriti sa beti ceva mai tare, puteti opta pentru vodka sau tequila care contin o cantitate mica de zahar si sunt cele mai curate (nu au multe ingrediente).

Combaterea efectelor alcoolului si ingrijirea pielii

Daca renuntarea completa la alcool nu este posibila, limitarea consumului acestuia este cea mai buna si mai sigura metoda pentru a preveni inflamatia si spargerea vaselor de sange de la nivelul pielii. Totodata, pentru a combate efectele alcoolului asupra pielii, se recomanda folosirea produselor cosmetice care contin antioxidanti (ceai verde, Vitamina C, niacinamida, etc). Antioxidantii joaca un rol important in eliminarea radicalilor liberi si protejarea pielii de leziuni. Astfel, mastile si cremele de fata bogate in antioxidanti ajuta la calmarea pielii a doua zi dupa o noapte de consumat alcool.

Adoptarea unui stil de viata sanatos - cea mai buna solutie pentru mentinerea pielii

Reducerea consumului de alcool si ingrijirea pielii vor avea efecte mult mai bune si pe termen lung daca se respecta si o dieta sanatoasa, se consuma lichidele recomandate pentru hidratare si se asigura orele de odihna necesare. Altfel spus, un stil de viata sanatos care implica consumul de legume si fructe proaspete, un consum adecvat de apa si cel putin 7 ore de somn pe noapte, contribuie la diminuarea efectelor negative ale alcoolului asupra pielii, pastrand-o ferma, tanara si curata pentru o perioada indelungata.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare