Boli

#sanatate #obezitate #depresie #casatorie #alimentatie echilibrata

Cum influenteaza casatoria sanatatea: avantajele si dezavantajele vietii in doi

Exista un mit conform caruia persoanele casatorite traiesc mai mult si sunt mai sanatoase decat cele singure. Cercetarile sugereaza ca aceasta ipoteza ar putea fi adevarata. Potrivit studiilor, viata in doi poate sa aduca reale beneficii echilibrului mental si fiziologic, insa, in unele cazuri, exista si consecinte negative survenite in urma casniciei. Iata in ce masura influenteaza casatoria sanatatea.

Beneficiile casatoriei asupra sanatatii

Potrivit psihologului Christopher Fagundes de la Ohio State University, un prim avantaj al mariajului este ca riscul consumului de substante este mai scazut in cazul persoanelor casatorite. In plus, in momentul in care te casatoresti vei avea mereu un sprijin pe care sa te bazezi atunci cand ai nevoie, ceea ce este benefic pentru sanatate.

In cazul persoanelor singure si nefericite, riscul de a se izola este ridicat si acest lucru poate duce la depresii.

Un alt factor care contribuie la sanatatea persoanelor casatorite il reprezinta alimentatia. Partenerul de viata iti poate atrage atentia atunci cand mananci sau cand bei prea mult, ajutandu-te in acest fel sa iti formezi obiceiuri sanatoase.

In plus, cercetatorii spun ca persoanele casatorite urmeaza cu mai multa strictete recomandarile medicale, ceea ce reprezinta un plus in ceea ce priveste sanatatea lor.

Efectele adverse ale casatoriei asupra sanatatii

Exista, totusi, si dezavantaje atunci cand esti implicat intr-o casatorie. In acest caz, este vorba despre mariajele nefericite, care pot fi extrem de nesanatoase.

In primul rand, stresul pricinuit de o casatorie neplacuta poate afecta sistemul imunitar. In acest caz, femeile sunt mai vulnerabile.

Cercetatorii mentioneaza ca o relatie conjugala nefavorabila poate duce la depresie, obezitate, tensiune, chiar si la consumul de substante care dau dependenta. Aceste urmari sunt valabile atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Beneficiile concubinajului

Si concubinajul poate avea beneficii pentru sanatate, dar nu in aceeasi masura precum casatoria, a mai spus Fagundes.

Stiind ca ai parte de dragostea si sprijinul persoanei de langa tine, poti deveni mai grijuliu cu stilul de viata, spun cercetatorii.

Sursa foto: magforwomen.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare