Boli

#medicamente #reteta medicala #asigurare medicala

Cum beneficiezi de retete medicale compensate sau gratuite

Persoanele asigurate medical au dreptul la medicamente compensate sau gratuite in ambulatoriu , pe baza unei retete medicale. Prescriptia medicala este un act medical important care consta in recomandarea unui tratament pe un document denumit „reteta”.

Rrecomandarea medicala poate cuprinde in principal medicamente, dar si examene radiologice, biologice, tratamente kinetoterapeutice, cure termale etc. O reteta medicala este un document foarte important pentru pacient. Este dovada ca a fost examinat de catre un medic care i-a prescris un tratament pentru problema de sanatate de care sufera.

Bolnavul trebuie sa pastreze originalul retetei medicale cu care va putea intra in posesia medicamentelor. Reteta medicala trebuie sa contina diverse indicatii, mentiuni obligatorii sau facultative si mentiuni suplimentare.

 

Cine beneficiaza de medicamente compensate sau gratuite

 

Potrivit normelor in vigoare, exista anumite reguli de prescriere a medicamentelor si conditii de obtinere a acestora. Persoanele asigurate beneficiaza de medicamente cu sau fara contributie personala, in tratamentul ambulatoriu, prescrise de catre medicii de familie si de catre medici specialisti. Acestea pot beneficia de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%.

In cadrul unei consultatii, pentru fiecare afectiune, pot fi prescrise 1-3 medicamente (exceptie fac copiii cu varste intre 0-12 luni si bolnavii inclusi in programele de sanatate, pentru care numarul de medicamente corespunde schemei terapeutice.

Medicamentele se prescriu pentru 3-5 zile in afectiuni acute, 8-10 zile in afectiuni subacute, si pana la 30 de zile in afectiuni cronice (si pana la 60 de zile pentru diagnosticul de diabet zaharat). Prescriptia medicala pentru afectiunile acute si subacute este valabila 24 de ore in mediul urban. Prescriptia medicala care se elibereaza la externarea din spital cuprinde medicatia pentru maxim 30 de zile.

Se suporta medicamentele fara contributie personala, conform prevederilor legale in vigoare pentru urmatoarele categorii de persoane:

  • copii cu varste cuprinse intre 0 - 18 ani;
  • tineri intre 18 - 26 ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici;
  • gravide si lauze;
  • persoane prevazute in legi speciale;
  • persoane diagnosticate cu boli care beneficiaza de gratuitate.

 

Cum intri in posesia unei retete medicale compensate sau gratuite

 

Pentru a intra in posesia unor medicamente gratuite sau compensate, o persoana trebuie sa fie inscrisa la un medic de familie. In urma unei consultatii medicale, doctorul iti va prescrie o reteta cu medicamentele de care ai nevoie. De asemenea, poti beneficia de o reteta medicala si de la medicii specialisti din spital, in momentul externarii.

De retinut: Medicamentele compensate sau gratuite se obtin doar de la farmaciile care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate!

Sursa foto : nlm.nih.gov

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare