Boli

#tratare contracturi musculare #simptome contracturi musculare #cauze contracturi musculare # contracturi #contracturi musculare

Contracturile musculare: simptome, cauze si tratament

Contracturile musculare reprezinta o deformare temporara a muschilor sau articulatiilor, care apare atunci cand tesutul moale aflat sub piele isi pierde din elasticitate si devine, astfel, incapabil sa se intinda. Acestea pot fi descrise si ca o pierdere a fortei si a controlului muscular si pot aparea in orice parte a corpului.

Contracturile musculare pot fi considerate, uneori, un lucru bun, fiind necesare pentru ca noi sa ne putem folosi fiecare parte a corpului. Pentru a fi cat mai bine informat in legatura cu acest subiect, iti prezentam simptomele, cauzele si metoda de tratament a acestora.

Simptomele contracturilor musculare

Muschii si articulatiile intepenite, dar si tesuturile moi, determina doar cateva simptome. Insa, acestea sunt unele specifice si usor de recunoscut, precum:

  • Durere in zona afectata;
  • Inflamatii;
  • Limitarea posibilitatii de miscare.

Muschii scurtati pot aparea in diferite forme, precum:

  • Contractura Volkmann, cunoscuta si drept contractura ischemica, afecteaza incheietura mainii si cauzeaza deformarea degetelor. Aceasta te poate impiedica sa iti intinzi degetele sau poate face ca aceasta actiune sa fie una foarte dureroasa.
  • Contractura Dupuytren afecteaza tesutul conjunctiv al palmei care se poate ingrosa si, posibil, sa formeze un nodul. Cu toate ca astfel de noduli sunt de regula nedurerosi, acestia se pot inrautati in timp.

Cauzele contracturilor musculare

Contracturile musculare pot aparea din mai multe motive si vor afecta capacitatea muschiului de a isi urma functia de baza. Printre diversele cauze ale contractiei musculare se numara:

  • Exercitiile fizice exigente, in care este pusa prea multa presiune asupra anumitor articulatii.
  • Lipsa perioadei de incalzire dinainte de a realiza un antrenament fizic.
  • Adoptarea unei pozitii incorecte a corpului pentru o perioada indelungata de timp.
  • Orice fel de trauma a organismului, precum fracturi, ligamente si tendoane sfasiate, arsuri si leziuni ale nervilor.
  • Lipsa protectiei corespunzatoare in conditiile unor temperaturi extreme, precum si trecerile rapide de la cald la frig.
  • Prezenta unor infectii si boli, precum scleroza multipla, leziuni la nivelul capului, infectii articulare si osoase, nervoase si musculare, paralizie cerebrala sau accident vascular cerebral.

Tratamentul contracturilor musculare

In cazul in care te confrunti cu limitarea posibilitatii de a misca o anumita parte a corpului, este foarte probabil ca aceasta sa reprezinte un semn al contractiei msculare si trebuie sa soliciti ajutorul unui medic general. Ulterior, acesta va decide daca va fi nevoie sa vizitezi un medic ortoped sau un terapeut fizic.

De regula, tratamentul pentru contracturile musculare implica o combinatie de:

  • Medicamente, folosite pentru a ameliora durerile si inflamatia;
  • Terapie fizica, al carei scop este acela de a intari muschii, de a preveni contracturile ulterioare si de a creste posibilitatea de miscare;
  • Dispozitive de asistenta, precum scaunele cu rotile;
  • Stimulare electrica sau terapie termica, acestea reprezentand tehnici mai noi care pot fi folosite pentru a incerca sa amani sau sa eviti o interventie chirurgicala;
  • Chirurgie, aceasta reusind cel mai bine sa trateze contracturile musculare.

Tine cont de faptul ca inceperea tratamentului atunci cand contracturile musculare se afla intr-un stadiu incipient este esentiala. In acest caz vor exista sanse mari sa iti recastigi mobilitatea completa in zona de corp afectata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare