Boli

#sondaj #concluzii sondaj #voceapacientului

"Mituri despre bolile respiratorii" - concluziile sondajului VoceaPacientului

Exista inca destul de multe pareri eronate legate de diverse aspecte ce caracterizeaza bolile respiratorii. Va prezentam in continuare concluziile obtinute in cadrul campaniei de sondaje VoceaPacientului "Mituri despre sanatate", sectiunea in care am investigat cateva opinii despre pneumonii, astm, bronhopneumopatia obstructiva cronica si efectele fumatului.

64% dintre persoanele ce au raspuns la sondajul VoceaPacientului sunt de acord cu afirmatia ca „o persoana diagnosticata cu pneumonie este necesar sa inceapa imediat tratamentul cu antibiotice”. Doar una din cinci persoane nu este de acord cu aceasta afirmatie iar 14 % sunt indecisi. In realitate, multe pneumonii sunt determinate de virusuri iar in aceste cazuri tratamentul antibiotic nu isi are rostul.

Una din cinci persoane ce au raspuns la sondaj considera ca decesul in urma unei pneumonii este o exceptie iar una din 3 persoane nu stie daca decesul prin pneumonie este sau nu o exceptie. Desi in urma introducerii tratamentelor moderne decesul in urma pneumoniei s-a redus substantial (inainte decedau 30% dintre pacienti) si azi pneumonia este o cauza de deces semnificativa fiind chiar principala cauza de deces la noi in tara pentru copiii sub 5 ani (conform datelor publicate in 2012).

29% dintre respondenti considera ca persoanele ce sufera de astm nu pot sa duca o viata normala (iar una din patru persoane nu stiu daca viata normala este sau nu posibila daca suferi de aceasta boala). In realitate, tratamentul astmului bronsic a progresat in mod semnificativ asa ca majoritatea celor ce urmeaza un tratament corespunzator pot sa aiba o viata normala. Este de asemenea important de constientizat ca astmul ce apare in perioada copilariei nu poate sa dispara  fara tratament, odata cu inaintarea in varsta – dupa cum considera una din cinci persoane ce au completat sondajul VoceaPacientului. Majoritatea persoanelor cunosc insa ca tratamentul astmului bronsic trebuie urmat si intre crize si nu este rezervat doar pentru cazurile severe. 66% dintre respondenti cunosc faptul ca se poate muri in urma unei crize de astm.

Aproximativ unul din trei respondenti la sondajul VoceaPacientului considera ca „tabletele si siropul sunt de preferat pentru copii, deoarece sprayurile sau alte dispozitive inhalatorii pot sa dea dependenta” si doar unul din doi respondenti este convins de neveridicitatea acestei afirmatii. In pofida eforturilor semnificative depuse de medici si companiiile farmaceutice, se pare ca jumatate dintre respondenti nu sunt convinsi de faptul ca dispozitivele inhalatorii nu determina dependenta la copii.

Doar una din patru persoane afirma ca fumatul este principala cauza a  BPOC (bronhopneumopatiei obstructive cronice). Sapte din zece respondenti considera ca principala cauza a BPOC este poluarea atmosferica (43%) si  expunerea la azbest sau alte pulberi(28%) si nu fumatul, cum este in realitate. Una din doua persoane considera in mod corect ca bronsita cronica din BPOC nu este contagioasa, dar unul din cinci respondenti considera BPOC o boala molipsitoare (restul sunt indecisi).

Desi majoritatea respondentilor la sondaj (62%) cunosc faptul ca sportul si dieta nu pot sa compenseze efectele nocive ale fumatului, jumatate dintre respondentii de sub 30 de ani fie nu sunt decisi fie chiar considera ca ar putea sa compenseze prin sport si dieta efectele neafaste ale tutunului. 67% dintre persoane stiu ca renuntarea la fumat aduce beneficii chiar daca se produce dupa ce persoana a fumat un interval lung de timp.

Un aspect imbucurator este ca 84% dintre respondenti stiu ca tigarile light sau cele mentolate nu ofera mai putine riscuri comparativ cu cele standard. In plus, doar una din cinci persoane (majoritatea sub 30 de ani) considera ca renuntarea la fumat poate sa duca la accentuarea nivelului de stress sau ca duce automat la ingrasare.

Pana pe 27 septembrie poti sa castigi din nou cu sondajele VoceaPacientului.ro.  Completeaza sondajul „Ce vrei sa schimbi in interactiunea cu medicul tau?” si participa si tu la concurs Pentru detalii CLICK AICI

www.voceapacientului.ro te asteapta in fiecare vineri cu informatie medicala proaspata in cadrul sectiunilor Tratament Nou si Medicul recomanda. Te asteptam sa iei legatura cu noi daca doresti sa initiezi un sondaj online cu teme medicale.
 

 

Despre Wings Management

Din vremuri de demult, aripile reprezinta libertatea - libertatea de a te detasa de detaliile lipsite de relevanta, de falsele presupuneri, ca sa poti sa privesti o imagine de ansamblu cat mai aproape de realitate, pentru a putea profita la maximum de oportunitatile existente, pentru a inova.

Wings Management este o compania de consultanta si pregatire profesionala.Oferim analize obiective si utilizam metode inovatoare pentru a obtine cele mai potrivite solutii.
www.winmanagement.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare