Boli

#colopatie #sindromul colonului iritabil #intestin gros

Colopatia sau sindromul colonului iritabil

Colopatia functionala sau sindromul colonului iritabil este o tulburare intestinala extrem de frecventa. Colopatia este o maladie a intestinului gros care se manifesta prin dureri abdominale, balonare, diaree, constipatie. Tubul digestiv nu prezinta nicio leziune vizibila, este normal din punct de vedere anatomic, dar functia colonului este cea afectata.
 
Colopatia mai este denumita si sindromul colonului iritabil, sindromul intestinului iritabil sau colita spasmotica. Colopatia functionala nu este un factor de risc pentru cancerul de colon. Profilul psihologic al pacientilor este destul de stereotipizat. Boala se manifesta in general intre 30 si 50 de ani si afecteaza mai mult femeile decat barbatii. De asemenea, s-a remarcat o incidenta mai mare la persoanele stresate si anxioase. Si copiii pot fi afectati de colopatia functionala.

 

Simptomele colopatiei

 
Persoanele afectate de colopatie functionala sufera adesea de dureri abdominale cronice, variabile ca timp si localizare. Alte simptome ale colopatiei sunt senzatiile de balonare frecvente, constipatia sau diareea, anorexia, greata, regurcitatiile, digestia lenta, satietatea precoce, oboseala fizica si intelectuala, tulburari vasomotorii cutanate, palpitatii, dureri de cap etc. Adesea aceste tulburari se amelioreaza in perioada de repaus fizic si psihic si se agraveaza in perioadele de surmenaj si griji intense.

 

Stabilirea diagnosticului

 
Dupa ce s-au scos din vedere bolile cu simptome comune cu colopatia, precum apendicita (Citeste: Atentie, la simptomele apendicitei!), gastro-enterita, patologii ginecologice sau urinare, se vor realiza examenele medicale potrivite pentru a vedea daca este vorba sau nu, de sindromul colonului iritabil.
 
Recoltarile de sange sau coloscopia sunt principalele examene medicale utilizate pentru a elimina cauza acestei tulburari organice. De asemenea, coprocultura si un examen parazitologic al scaunelor pot fi asociate cu o rectosigmoidoscopie (explorarea vizuala a peretilor rectului) si cu un examen radiologic cu bariu.
 
Pe de alta parte, slabirea excesiva, febra, oboseala care insotesc de obicei si celelalte tulburari digestive pot fi simptomele unei afectiuni care seamana cu colopatia functionala. Medicul trebuie sa stabileasca aceasta diferenta si sa depisteze o posibila colica hepatica sau diversele dureri de origine ginecologica sau cardiaca. Exista si factori psihologici, chiar sechele ale unor boli infectioase care pot fi responsabile de aparitia crizelor de colopatie.
 
Diagnosticul de colopatie functionala este pus in momentul in care tulburarile sunt prezente pe o perioada mai mare de 3 luni.

 

Tratamentul colopatiei

 
Tratamentul tulburarilor functionale intestinale nu este usor. In functie de simptomele resimtite de fiecare bolnav in parte, specialistul va adapta si tratamentul in cauza. Adesea, tratamentele colopatiei se bazeaza pe un stil de viata sanatos , psihoterapie, renuntarea la laxative si reechilibrarea hidro-electrolitica. La aceste masuri, se mai adauga asocierea medicamentelor antispasmodice si anxiolitice sau pansamente colice pe baza de argila.
 
Stiai ca....
Sindromul colonului iritabil sau colopatia este a doua cauza de absenteism la serviciu dupa raceala? Colopatia functionala sau sindromul colonului iritabil este una dintre patologiile cele mai jenenate in viata de zi cu zi si face obiectul unui numar foarte mare de consultatii medicale .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului