Boli

#colesterol #grasimi #sange #sanatate #organism #corp #alimentatie #boli cardiovasculare

Colesterolul rau, colesterolul bun

Se stie cu certitudine ca, in zilele noastre, cresterea nivelului de colesterol din sange este unul dintre factorii de risc in ceea ce priveste bolile cardiovasculare. In acest sens, de mai bine de 30 de ani, grasimile au fost suspectate ca fiind periculoase pentru organism.

S-au facut cercetari amanuntite in ceea ce priveste dozarea lipidelor din sange, insa, din pacate, pacientii continuau sa se imbolnaveasca. Simultan au aparut grasimile vegetale care pareau ca protejeaza arterele comparativ cu grasimile animale. S-a recurs la disocierea colesterolului si a trigliceridelor si s-au adus in discutie lipidele nesaturate.

Tratamentele propuse au evoluat mult de-a lungul anilor. Un regim de viata adecvat este clasificat ca fiind fundamental. Renuntarea la fumat a redus de asemenea numarul accidentelor vasculare, fata de scaderea nivelului de colesterol sau administrarea de medicamente.

Totusi studii engleze au aratat ca persoanele mai in varsta care tineau regim aveau o speranta de viata mai redusa decat cele care se multumeau doar cu tratamentul prescris de medic, ceea ce a pus problema unei carente vitaminice, si asta deoarece vitaminele A, D, E, K au nevoie de grasimi pentru a fi absorbite . Daca tot am vorbit de colesterolul daunator, sa nu uitam faptul ca exista si colesterolul bun.

Iata cinci modalitati de a creste nivelul colesterolului bun si de a-l scadea pe cel rau:

  • Faceti sport! Practicarea unei activitati fizice permite diminuarea colesterolului rau si de asemenea, cea de a-l creste pe cel bun. Mergeti pe jos, alergati, inotati, alegeti singuri activitatea care va convine, cu o conditie: sa o practicati in mod regulat nu mai putin de 30-45 de minute pe zi.
  • Renuntati la fumat! Pe langa faptul ca aceasta masura este un gest indispensabil pentru a preveni problemele cardiovasculare, trebuie sa stiti ca tutunul reduce nivelul colesterolului rau.
  • Invatati sa va alegeti alimentele, pentru un bun echilibru intre grasimile vegetale si animale! Consumul anumitor uleiuri vegetale permite cresterea colesterolului bun. Cand gatiti este bine sa optati pentru uleiul de masline, soia sau uleiul din germeni de grau.
  • Consumati alcool cu moderatie! Cercetari in domeniu au aratat ca un consum moderat de alcool permit cresterea colesterolului bun. Atentie insa sa nu se depaseasca doua pahare pe zi pentru barbati si unul pentru femei. Nu uitati ca vinul, berea si celelalte bauturi alcoolice contin foarte multe calorii si ca un consum excesiv poate deveni rapid extrem de nociv.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare