Boli

#organe #corp uman #stomac #pancreas #splina #intestinul subtire #colon

Cele mai importante organe din interiorul corpului uman (II)

Te-ai intrebat vreodata unde este splina si ce rol are aceasta pentru organism? Cu siguranta stii ca ai doi rinichi, un pancreas si un intestin subtire, insa nu stii cum arata acestea si care este rolul lor pentru organism.

Iata 10 dintre cele mai importante organe interne si modul in care acestea functioneaza in organism:

Prima parte AICI.

6 Stomacul

Stomacul este un fel de sac in forma de cimpoi (sau litera J), care serveste la pastrarea hranei. Acesta este portiunea cea mai dilatata a tubului digestiv si are o dimensiune variabila, in functie de varsta, sex si mai ales de greutatea corpului, implicit de cantitatea de hrana ingerata.

Stomacul este situat in stanga, in partea superioara a cavitatii abdominale, chiar sub diafragma si ficat si are rolul de predigerare a alimentelor. In stomac sunt secretati acizi si enzime care descompun hrana in particule cat mai mici. Stomacul poate primi in jur de 1 l de hrana.

Sursa foto: //www.medipedia.ro

7 Pancreasul

Pancreasul joaca un rol important in digestie si in special in metabolizarea zaharului, prin secretia unui hormon foarte important: insulina. Este un organ destul de fragil si se gaseste intre stomac, ficat si splina. Masoara in jur de 15-20 cm in lungime si 3 cm in inaltime si are o greutate de maximum 100 g. Pancreasul poseda o functie exocrina deoarece fabrica sucul pancreatic si-l varsa in tubul digestiv. Sucul pancreatic participa la digerarea glucidelor si a lipidelor, gratie enzimelor specifice.

Acest suc intervine de asemenea in neutralizarea aciditatii provenind de la secretiile gastrice. Insa, pancreasul are si o functie endocrina: secreta hormonii in sange, printre care si insulina. Acest lucru permite reglarea nivelului de zahar din sange si stocarea in organism a anumitor nutrienti proveniti din digestie. De asemenea, pancreasul fabrica si hormonul glucagon, care are efectul invers insulinei.

Sursa foto: //www.humanillnesses.com/

8 Splina

Splina este un organ intern, similar unui burete de 300 g, plin cu sange. Situat in partea stanga, superioara a cavitatii abdominale, care produce limfocite si anticorpi, cu rol esential pentru sistemul imunitar.

In momentul dezvoltarii fetusului, splina participa la fabricarea globulelor rosii si a plachetelor sangvine. Apoi, in perioada adulta, rolul sau devine mai degraba similar unei statii de epurare sangvina. Splina contine de fapt celule care filtreaza sangele si pastreaza globulele rosii „ vechi ” si plachetele sangvine „deteriorate”. De aici, i s-a dat splinei si denumirea de „cimitirul globulelor rosii”.

Sursa foto: //www.whydoes.org/

9 intestinul subtire

Intestinul subtire a primit aceasta denumire datorita diametrului sau de maximum 3 cm, mult mai mic fata de cel al colonului. Acesta reprezinta segmentul aparatului digestiv dintre stomac si intestinul gros si poate avea o lungime de aproximativ 5-6 m.

Intestinul subtire este organul responsabil de procesul de digestie a alimentelor, predigerate de stomac. Acesta are trei functii esentiale: motilitate (transporta continutul sau catre intestinul gros), capacitate secretorie si capacitate de absorbtie (moleculele simple rezultate in urma digestiei sunt absorbite in circulatia sangvina).

Sursa foto: //www.nexusbz.ro/

10 Colonul (intestinul gros)

Intestinul gros, denumit in termeni medicali colon, este responsabil de finalizarea digestiei si absorbtia produselor alimentare (nutrienti) utilizabile in sistemul limfatic si circulatia sangvina. Intestinul gros este un fel de tub cu un diametru de pana la 8 cm, care masoara in jur de 100 -150 cm lungime, prezent in partea inferioara a abdomenului, sub stomac.

Colonul nu reprezinta doar un mat destinat evacuarii deseurilor provenite in urma digestiei. Acesta serveste la eliminarea unui numar mare de saruri minerale, cat si a apei. Acesta gazduieste de asemenea o flora microbiana de o importanta deosebita, ale carui doua roluri principale sunt distrugerea bacteriilor patogene si fabricarea anumitor vitamine.

Sursa foto: //www.adventisthealthcare.com/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare