Boli

#implant stimulator cardiac #implant defibrilator cardiac # tratare boli inima #interventii chirurgicale #operatii #boli de inima #boli

Cele mai eficiente proceduri care trateaza bolile de inima

Bolile de inima sunt tot mai des intalnite si reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial. Stresul, poluarea si dieta nesanatoasa contribuie foarte mult la declansarea sau agravarea afectiunilor cardiace. Uneori, tratamentul medicamentos si schimbarea stilului de viata sunt suficiente pentru a tine sub control o boala de inima, dar alteori este nevoie de o interventie mai elaborata.

Din fericire, tehnologia a evoluat foarte mult si acum exista proceduri minim invazive care pot trata afectiunile cardiace si nu mai este obligatorie operatia pe cord deschis. Iata care sunt cele mai eficiente proceduri moderne pentru tratarea bolilor de inima, despre care le poti discuta cu mediul tau cardiolog.

Implantarea unui defibrilator/stimulator cardiac

Persoanele care sufera de tulburari grave de ritm cardiac (aritmii), care nu pot fi controlate prin alte metode, pot avea nevoie de implantarea unui stimulator sau defibrilator cardiac. Acestea sunt aparate mici, care se fixeaza sub piele, le nivelul pieptului si se conecteaza la inima prin electrozi care monitorizeaza constant pulsul.

Atunci cand aparatul detecteaza o anomalie in ritmul cardiac, emite un impuls electric slab, care ajuta inima sa-si restabileasca pulsul normal. In cazul bolnavilor care sufera de bradicardie (puls prea lent) este necesar un stimulator cardiac, iar pentru cei care sufera de tahicardie (puls prea rapid sau neregulat) este nevoie de defibrilare cardiaca, adica de un defibrilator. Interventia de implantare se realizeaza prin anestezie locala si dureaza cel mult 2 ore.

Angioplastie coronariana cu stenturi

Aceasta procedura minim invaziva este recomandata in caz de angina pectorala (durere intensa in piept). Cauza durerii este de obicei o blocare sau ingustare care apare la nivelul arterelor coronare, astfel incat sangele nu mai poate circula normal. Daca fluxul de sange nu poate fi restabilit prin tratament cu medicamente, medicul poate recomanda angioplastia cu stenturi.

Interventia presupune o mica punctie la nivelul arterei femurale, prin care medicul va introduce un cateter (o sonda foarte subtire prevazuta in varf cu balon sau stent), cu care va ajunge la nivelul arterelor coronare. Apoi, medicul va injecta o substanta de contrast, pentru ca sa poata vedea cum circula sangele. In locurile unde observa ingustari ale arterelor, medicul va interveni, fie prin dilatarea arterei cu un balon, fie prin montarea unui stent metalic.

Ablatia prin radiofrecventa

Aceasta procedura este folosita pentru a distruge celulele cardiace anormale, care provoaca tahicardie. Si aceasta interventie se bazeaza pe folosirea de catetere, care sunt introduse pana la nivelul inimii unde, dupa identificarea zonei anormale, vor elibera energie, pentru a produce mici leziuni. Rata de succes a procedurii este de peste 90%, iar anestezia este locala.

Ablatia se poate realiza prin mai multe metode:

  • prin radiofrecventa – utilizeaza unde radio, care emit caldura ca sa arda celulele anormale
  • crioablatia – utilizeaza energie rece, care ingheata celulele
  • alte metode de ablatie se bazeaza folosirea de microunde, laser sau ultrasunete de inalta frecventa.

Acestea sunt doar cateva dintre procedurile moderne care pot fi recomandate pentru tratarea bolilor de inima. Discuta cu medicul tau si afla daca aceste proceduri pot fi utile si in cazul tau, pentru ca fiecare pacient este diferit si sunt necesare mai multe investigatii de specialitate inainte de stabilirea unei scheme de tratament.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare