Boli

#afectiuni respiratorii #gripa #boli #raceala

Cele mai comune boli din gospodarie

In fiecare an, majoritatea oamenilor sufera cel putin o data din cauza racelii sau a gripei. Afectiunile respiratorii sunt cele mai intalnite boli contractate in interiorul casei, desi acestea pot fi prevenite prin adoptarea catorva masuri de siguranta .

Un studiu efectuat pe mai multe mii de gospodarii din Statele Unite ale Americii a alcatuit un top al celor mai frecvente boli dobandite de membrii unei familii in interiorul locuintei. Pe prima pozitie din aceasta lista se afla raceala si gripa, acestea fiind urmate de alte infectii virale , sinuzita, bronsita si infectiile determinate de stafilococi.

Medicul pediatru Ana Culcer, seful sectiei de Neonatologie de la Spitalul Municipal Bucuresti, alaturi de dr Gratiela Tardei, medic de laborator, fost cercetator virusolog in Institutul de Stefan S. Nicolau Bucuresti, atentioneaza ca aceste boli sunt la fel de comune si periculoase si pentru familiile din Romania.

Virusurile gripale si ale racelilor se raspandesc foarte usor de la un individ la altul si pot induce boala indiferent de sezon. Sunt periculoase pentu toate grupele de varsta, dar efectele asupra celor mici pot fi mai severe din cauza imunitatii lor in formare. O simpla raceala a copilului poate avea efecte si pe termen lung, de aceea tinerele mame trebuie sa protejeze copiii de persoanele bolnave si de suprafetele insuficient curatate sau dezinfectate”, a explicat dr. Culcer.

Virusurile sunt agenti infectiosi de dimensiuni foarte mici care se inmultesc numai in organismele vii putand produce boli. Baia si bucataria sunt zonele din casa in care virusurile pot persista in concentratii periculoase in aer si pe suprafete, astfel ca trebuie acordata o grija suplimentara curateniei, aerisirii si dezinfectarii suprafetelor din aceste camere. In plus, trebuie sa dezinfectam si alte zone carora nu le acordam atentie in mod uzual, precum clantele usilor si intrerupatoarele si chiar parchetul”, a mentionat medicul virusolog Gratiela Tardea.

Infectiile cu stafilococ sunt in marea lor majoritate destul de severe. Zilnic exista cateva cazuri de copii care sufera de astfel de afectiuni foarte contagioase. Acestea se pot manifesta la nivelul pielii si tesuturilor moi, la nivel respirator si, foarte des, la nivel digestiv si se trateaza de obicei cu antibiotice, a precizat doctorul pediatru Ana Culcer.

Singura solutie pentru prevenirea acestor tipuri de imbolnaviri este igiena riguroasa personala si a suprafetelor si obiectelor din casa. “Prin activitati de curatenie si dezinfectare , virusurile, bacteriile, parazitii si fungii din casa sunt distrusi deoarece este indepartat si/sau modificat chimic micromediul lor de persistenta si inmultire . Fara suprafete umede si murdare aceste microorganisme nu pot supravietui si caminul devine un loc sigur atat pentru adulti, cat si ”, a spus dr. Tardei.

Sursa foto : accessrx.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului