Boli

# echipament individual de protectie #echipament de protectie

Ce trebuie sa stim despre echipamentul individual de protectie

Echipamentele individuale de protectie, sunt echipamente si instrumente care urmaresc sa minimizeze daunele rezultate din riscurile pentru sanatatea si securitatea in munca. In functie de gradul de risc al activitatii, se are in vedere utilizarea unor dispozitive specifice, care in unele imprejurari pot fi si obligatorii prin lege. 

 

Obligatia de a folosi astfel de echipamente, de fapt, vizeaza toate cazurile in care anumiti factori de risc nu pot fi evitati sau diminuati prin masuri preventive sau mijloace de protectie colectiva. Este in special cazul spitalelor, clinicilor si unitatilor sanitare, in special in contextul actualei pandemii. In acest articol vom vedea, in mod concret, ce sunt echipamentele personale de protectie.

Conform definitiei, echipamentul de protectie individuala este „Orice echipament destinat a fi purtat si pastrat de catre lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia sau mai multor riscuri susceptibile de a-i ameninta securitatea sau sanatatea in timpul muncii, precum si orice complement sau accesoriu destinat acestui scop”. In domeniul sanitar, echipamentul de protectie consta intr-un numar de produse precum masca de protectie, manusi nitril sau latex, halate si combinezoane speciale si multe altele.

Printre cerintele se prevede ca aceste echipamente trebuie:

-sa fie adecvate pentru riscurile de prevenit (fara a constitui un risc mai mare);

-sa fie adaptate la conditiile existente la locul de munca;

-sa ia in considerare nevoile ergonomice si de sanatate ale lucratorilor;

-sa fie compatibile intre ele, daca riscurile sunt multiple si este necesara utilizarea mai multor echipamente in acelasi timp;

-sa fie usor de pus si scos in caz de urgenta.

Inainte de a merge sa vedem, in detaliu, care sunt echipamentele individuale de protectie, este bine sa evidentiati imediat ce echipamente si instrumente trebuie excluse din aceasta definitie. Asa ca, scoatem din contex imbracamintea de lucru obisnuita si uniforma care nu este destinata in mod special sanatatii si securitatii lucratorului.

Echipamente individuale de protectie: cateva exemple

Manusile de unica folosinta - aceste manusi sunt realizate din latex, nitril, dar si din alte materiale si sunt destinate protejarii manilor lucratorilor din domeniul sanitar. Mainile sunt primele expuse in contactul cu anumite fluide sau substante contaminate sau periculoase. In special personalul medical care lucreaza in sectii unde gradul de contagiozitate este foarte mare sau in laboratoare, manusile trebuie sa fie de calitate, rezistente si trebuie frecvent schimbate pentru a proteja mainile si sanatatea lucratorilor.

Halate vizitator, Halate chirurgicale, Halate unica folosinta- aceste halate au inceput sa fie mult mai utilizate in contextul actualei pandemii, pentru ca structura si designul lor permit o protejare optima a unei mari suprafete a corpului. Acestea sunt usor de imbracat si schimbat in caz de nevoie si nu permit patrunderea stropilor sau altor fluide contaminate pe suprafata corpului sau pe hainele angajatului. Ele trebuie sa fie conforme reglementarilor in vigoare.

Acoperitori pantofi- Daca nu sunt folosite combinezoane, purtarea unor elemente individuale este necesara, precum acesti acoperitori de pantofi. Incaltamintea intra in contact cu substante sau fluide contaminate, si cu podeaua murdara si din aceasta cauza este mai bine sa protejam incaltamintea pentru a nu transporta, mai departe agentii patogeni in alte medii.

Masti de unica folosinta - acestea sunt un element obligatoriu oriunde in ziua de azi, dar cu precadere in spitale. Mastile pot fi simple sau FFP2 sau FFP3. Cu cat angajatii din sistemul sanitar au de-a face cu pacienti mai contagiosi, cu atat mastile trebuie sa ofere o protectie mai mare. Acesta trebuie schimbate la intervale regulate sau ori de cate ori este nevoie.

In toate unitatile medicale, de stat sau private, angajatorul ar trebui sa puna la dispozitie personalului medical echipamentele de protectie individuale adecvate, iar in functie de specificul unitatii sanitare, vor exista anumite tipuri de echipamente ce vor fi luate in calcul. Da, aceste echipamente sunt concepute pentru a proteja lucratorul, dar si pacientul. Daca sunteti angajator, nu faceti rabat de la calitatea echipamentului de protectie. Alegeti produse reglementate si de calitate foarte buna pentru a va proteja personalul si pacientii.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare