Boli

#vaccin #vaccin antigripal #gripa #gravida

Ce trebuie sa stii despre vaccinul antigripal

Ministerul Sanatatii va incepe campania de vaccinare gratuita la sfarsitul lunii octombrie, urmand sa fie utilizate 1,3 milioane de doze de vaccin . Campania vizeaza reducerea imbolnavirilor  de gripa, prioritate avand persoanele cu risc ridicat de imbolnavire adica varstnicii, copiii,  bolnavii cronici si cadrele medicale.


Vaccinurile se vor face la sfarsitul acestei luni in cadrul cabinetelor medicale familiale si in unitatile sanitare cu paturi. Pe langa campania de vaccinare, Ministerul Sanatatii atentioneaza cadrele medicale sa aminteasca tuturor pacientilor sa fie foarte stricti cu igiena. Spalatul pe maini cu apa si sapun reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a imbolnavirilor.


Cine trebuie sa faca vaccinul antigripal


Batranii trecuti de 65 de ani, copiii, bolnavii cronici, salariatii sistemelor de educatie si cadrele medicale sunt tot timpul supuse riscului de imbolnavire. Daca primele categorii au un sistem imunitar care nu poate lupta cu succes impotriva virusului gripal, medicii sunt totusi foarte expusi pentru ca intra tot timpul  in contact cu oameni bolnavi.


Copiii sunt foarte vizati deoarece sistemul lor imunitar nu este inca suficient de puternic, iar in plus ei petrec foarte mult timp in comunitate (cresa, gradinita si scoala) si nu respecta intotdeauna regulile de igiena.  Medicii sustin ca micutii sub 5 ani sunt cei mai sensibili in fata gripei  si ca la aceasta varsta frageda, boala poate provoca infectii bacteriene grave cum ar fi laringita, bronsita si chiar pneumonia.


De asemenea, femeile gravide sunt si ele foarte supuse riscului de imbolnavire, iar in acesta perioada ele trebuie sa se protejeze foarte mult.  Vaacinul anti gripal inactivat  nu are efecte secundare asupra sarcinii, insa medicii recomanda ca el sa fie efectuat dupa a 14-a saptamana de sarcina.


Totodata, medicii recomanda vaccinul persoanelor care stau in preajma copiilor mici deoarece acestia se pot imbolnavi cu usurinta.


Cine nu trebuie sa se vaccineze


Vaccinul antigripal este obtinut din culturi de oua de gaini embrionate, motiv pentru care persoanele care sunt alergile la oul de gaina ar trebui sa evite vaccinarea.


De asemenea, gravidele care au mai putin de 3 luni de sarcina ar trebui sa stea departe de vaccin pentru ca acesta poate avea efecte negative asupra fatului.


Cat de eficient este vaccinul anti-gripal


Din pacate, vaccinul nu ofera protectie totala impotriva gripei. In randul adultilor, protectia este de aproximativ 85%, in timp ce copiii sunt protejati doar 70%. Totusi, desii medicii spun ca exista sanse de imbolnavire, acestia asigura ca nu mai exista riscul de complicatii in cazul imbolnavirii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare