Boli

#sanatate #boli #hipotensiune #cauze hipotensiune

Ce trebuie sa stii despre hipotensiune

Hipotensiunea nu este o problema grava de sanatate si este adesea un semnal al altor afectiuni. Trebuie insa sa mergi la medic atunci cand observi simptome suspecte, care iti afecteaza activitatile zilnice. In acelasi timp, inceaca sa iti schimbi si stilul de viata, sa mananci sanatos si sa fii mai activ.

Ce este hipotensiunea

Presiunea arteriala scazuta sau hipotensiunea nu este o problema serioasa. La unele persoane, hipotensiunea se manifesta prin ameteala si chiar lesin.

Chiar daca hipotensiunea variaza de la persoana la persoana, este foarte important sa mergi la medic atunci cand te confrunti cu simptome alarmante. Una dintre cauzele hipotensiunii este si deshidratarea. Hipotensiunea se trateaza, insa trebuie sa descoperi cauzele care au dus la aceasta stare.

Simptomele hipotensiunii

La unele persoane, hipotensiunea este semnul altor afectiuni, in special atunci cand este acompaniata de alte simptome precum:

ameteala

sincopa

lesin

lipsa de concentratie

vedere estompata

greata

piele palida

respiratie sacadata

oboseala

depresie

sete.

Cauzele hipotensiunii

Tensiunea arteriala masoara presiunea din arterele de sange in timpul fazelor active si de relaxare.

Presiunea sistolica. Primul numar din citirea tensiunii arteriale este dat de presiunea sistolica, care reprezinta presiunea pe care inima o genereaza atunci cand pompeaza sange catre artere si restul organismului.

Presiunea diastolica. Al doilea numar se refera la presiunea din artere atunci cand inima se odihneste intre batai.

Printre cauzele hipotensiunii se numara:

sarcina

deshidratarea

problemele cardiace

problemele endocrine

septicemia

pierderea de sange

alergiile

lipsa nutrientilor din organism.

Exista si o serie de medicamente care duc la hipotensiunea. Printre acestea se numara:

diureticele

medicamentele pentru boala Parkinson

antidepresivele

viagra.

Factori de risc

Hipotensiunea poate aparea la orice persoana, insa varsta, medicamentele si anumite afectiuni sunt factori de risc pentru aceasta problema.

Stilul de viata si hipotensiunea

Bea mai multa apa si evita alcoolul. Alcoolul este un factor deshidratant, chiar si atunci cand este consumat cu moderatie. Apa in schimb combate deshidratarea si mareste volumul de sange.

Consuma alimente sanatoase. Ia toti nutrientii de care organismul are nevoie din alimente sanatoase precum cereale integrale, fructe, legume, carne de pui si peste.

Misca-te incet atunci cand iti schimbi pozitia. Atunci cand te ridici brusc pozitia, poti observa ca ametesti. Tot acum este si momentul in care presiunea arteriala scade. Incearca sa faci miscari lente, prin care sa acomodezi organismul cu starea noua.

Consuma portii mici de alimente. Pentru a preveni hipotensiunea, mananca mai des si in portii mai mici. Limiteaza consumul de paste, cartofi, orez si paine alba. De asemenea, evita si bauturile carbogazoase si cu cofeina, care maresc tensiunea arteriala doar pe moment.

Discuta cu medicul de familie despre toate simptomele suspecte si mergi la analize de rutina la fiecare sase luni pentru a depista la timp eventualele probleme de sanatate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare