Boli

#ataxie #boala neurologica #scleroza multipla #simptome ataxie

Ce trebuie sa stii despre ataxie

Tendinta de impiedicare, lipsa coordonarii, dificultati de vorbire si inghitire sunt doar cateva dintre simptomele ataxiei, o afectiune neurologica care afecteaza centrii coordonarii. Traumele cerebrale, scleroza multipla sau varsatul de vant sunt afectiuni care cauzeaza ataxia, insa poate fi si o afectiune mostenita.

Iata ce trebuie sa stii despre ataxie:
 

Ce este ataxia


Ataxia descrie lipsa coordonarii musculare in timpul miscarilor voluntare, precum mersul sau tinerea unui obiect in mana. Semn al unei boli cerebrale, ataxia afecteaza miscarea, vorbirea, miscarea ochilor si abilitatea de a inghiti.

Ataxia persistenta este de obicei un rezultat al distrugerii cerebelului, partea creierului care controleaza cordonarea musculara. Exista o serie de factori care cauzeaza ataxia, de la abuzul de alcool pana la tumori, infarct sau scleroza multipla.

Este de asemenea posibil ca bolnavul sa mosteneasca o gena deficitara care sa cauzeze una sau mai multe variante de ataxie. Tratamentul pentru ataxie variza in functie de cauza.
 

Simptomele ataxiei


Ataxia se poate dezvolta in timp sau poate aparea brusc, in functie de cauza. Ataxia, care este de fapt un simptom al dereglarilor neurologice, se caracterizeaza prin proasta coordonare, mers nesigur si tendinta de impiedicare, dificultati la realizarea unor activitati zilnice precum mancatul sau scrisul, schimbari de vorbire, miscari involuntare ale ochilor sau dificultati la inghitirea alimentelor.
 

Cand sa mergi la medic


Daca suferi de anumite afectiuni neurologice, precum scleroza multipla si te confrunti cu simptome precum pierderea echilibrului, pierderea corodonarii musculare, dificultati de mers sau de vorbire este indicat sa mergi la medic cat mai repede.
 

Cauzele ataxiei


Degenerarea sau pierderea celulelor nervoase din partea creierului responsabila cu coordonarea musculara cauzeaza ataxia. Cerebelul este compus din doua emisfere de marimea unei mingi de ping pong situate la baza creierului, care coordoneaza cele doua parti ale corpului.

Exista insa si o serie de afectiuni care pot cauza ataxie. Printre acestea se numara traumele cerebrale, infarctul, atacul ischemic, paralizia cerebrala, scleroza multipla, varsat de vant, tumori, reactii toxice,
 

Cum se trateaza ataxia


Pentru ataxia nu exista un tratament specific. In unele cazuri, tratarea cauzei ajuta la rezolvarea ataxiei. In alte cazuri de ataxie, in special cele rezultate din varsat de vant sau alte infectii virale, problema se poate rezolva de la sine.

Medicul poate recomanda persoanelor care sufera de ataxie aparate speciale, care sa ii ajute in activitatile de zi cu zi. Astfel, acesta poate recomanda bastoane, ustensile modificate pentru mancat sau aparate speciale pentru vorbit.

De asemenea, pacientii cu ataxie pot urma terapii speciale precum terapii fizice pentru intarirea musculaturii si stimularea mobilitatii, terapii ocupationale care sa ajute la realizarea activitatilor zilnice sau terapii de respiratie, pentru a imbunatati vorbirea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare