Boli

# simptome anxietate #tulburari de anxietate #simptome #anxietate

Ce sunt tulburarile de anxietate si cum se manifesta

Anxietatea reprezinta o emotie pe care orice persoana ajunge sa o experimenteze la un moment dat, fie atunci cand urmeaza sa sustina un discurs in fata unui numar mare de oameni, fie atunci cand are diverse probleme personale sau profesionale.

Insa, anxietatea poate deveni periculoasa daca devine o stare care persista prea mult si care nu este trata intr-un mod corespunzator. Pentru a fi cat mai bine informat, iata tot ce trebuie sa stii despre tulburarile de anxietate, de la tipuri, cauze si simptome.

Tipuri de tulburari de anxietate

Anxietatea este cel mai adesea caracterizata prin stari de depresie, frica si ingrijorare constanta, iar astfel de tulburari pot ajunge sa te impiedice sa iti desfasori activitatile de zi cu zi in mod normal.

Tulburarile de anxietate sunt diferite, principalele tipuri fiind urmatoarele:

  • Panica. Un atac de panica se manifesta printr-o stare de neliniste resimtita in mod brusc. In timpul unui astfel de atac poti sa transpiri, sa simti palpitatii si dureri in piept sau chiar sa ai impresia ca te sufoci.
  • Anxietate sociala. Cunoscuta si sub denumirea de fobie sociala, aceasta apare de regula atunci cand simti ca nu te poti integra intr-un grup, fie de la scoala sau de la locul de munca. Aceasta este resimtita prin stanjenire si teama privind modul in care cei din jur te pot judeca.
  • Fobii specifice. In general, fiecare persoana dezvolta anumite fobii, precum cea de inaltimi, de zbor sau de gandaci, iar anxietatea apare atunci cand esti pus in fata unor astfel de fobii.
  • Anxietate generalizata. In acest caz, starile de ingrijorare si stres sunt excesive si mai deloc realiste, neexistand in viata ta un aspect specific care sa nu functioneze in mod pozitiv.

Cauzele si simptomele anxietatii

Nu exista cauze specifice care sa provoace tulburarile de anxietate, insa de cele mai multe ori acestea apar pe fondul acumularii de stres si oboseala. In ceea ce priveste simptomele generale care te pot anunta ca suferi de anxietate, printre acestea se numara:

  • Stari de panica, neliniste si ingrijorare;
  • Probleme cu somnul;
  • Dificultati de respiratie;
  • Palpitatii ale inimii;
  • Senzatia unor maini si picioare reci, transpirate si amortite;
  • Stari de ameteala si greata.

Diagnosticarea si tratarea anxietatii

Daca te confrunti cu oricare dintre simptomele mentionate anterior, nu ezita sa ceri sfatul unui medic specialist. In urma unor teste care pot exclude afectiuni medicale specifice, acesta poate determina daca suferi sau nu de tulburari de anxietate.

Tratarea anxietatii poate fi facuta fie prin tratament medicamentos, fie prin intermediul unor sesiuni de psihoterapie. Nu este insa indicat sa iei medicamente care nu iti sunt direct recomandate de catre medicul tau. Pentru a ajuta totusi la reducerea starilor de anxietate, poti avea in vedere urmatoarele recomandari:

  • Reducerea bauturilor energizante si a celor care contin cofeina;
  • Respectarea unei rutine relaxante care sa iti asigure un somn odihnitor;
  • Practicarea unor activitati fizice, in aer liber, care te pot ajuta sa reduci stresul si sa iti imbunatatesti starea de spirit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului