Boli

#infectii intestinale #prevenire infectii #infectii

Ce sunt si cum pot fi prevenite infectiile intestinale?

Infectiile intestinale sau gastroenteritele iti pot strica zile importante din viata, inclusiv, vacantele, din cauza simptomatologiei agresive. Diareea, durerile abdominale, varsaturile asociate gastroenteritelor sunt simptome care intrerup activitatile de zi cu zi ale pacientilor si ii obliga sa isi petreaca ore bune in toaleta. Pe de alta parte, gastroenteritele pot avea si complicatii grave, cum ar fi deshidratarea severa si dezechilibru hidroelectrolitic, stari ce pot pune in pericol viata pacientilor. Respectarea anumitor norme simple de igiena te poate scuti de astfel de infectii si de complicatiile lor. Iata ce sunt gastroenteritele, cum apar si cum pot fi ele prevenite.

 

Ce este gastroenterita?

Gastroenterita este o afectiune caracterizata prin inflamatia mucoasei tractului digestiv si care implica, in special, stomacul si intestinul subtire. De obicei, gastroenteritele dureaza cateva zile si trec de la sine. Totusi, in cazurile cu simptomatologie severa,  este nevoie de tratament recomandat de medic si de supraveghere medicala, pentru prevenirea complicatiilor. 

Simptomele gastroenteritelor

Principalul simptom al gastroenteritei este diareea apoasa, aparuta brusc, din cauza malabsorbtiei la nivel intestinal. Materiile fecale pot contine, uneori, urme de sange sau mucus. De asemenea, printre simptomele gastroenteritei se mai numara:

  • dureri sau crampe abdominale;
  • lipsa poftei de mancare;
  • greata;
  • varsaturi;
  • febra;
  • dureri musculare;
  • dureri de cap;
  • balonare;
  • stare generala de rau;
  • stare de epuizare, oboseala.

Mergi de urgenta la medic, daca:

  • prezinti sange in fecale;
  • ai febra peste 38 de grade Celsius;
  • ai varsat incontinuu si nu poti bea lichide;
  • simptomatologia nu s-a ameliorat in cateva zile;
  • prezinti semne de deshidratare: ameteli, oboseala, urina in cantitati mici;
  • ai o boala cronica, (de exemplu, boala inflamatorie intestinala);

Cauzele gastroenteritelor

Gastroenteritele pot fi cauzate de mai multe tipuri de agenti patogeni. In 70% dintre cazuri, agentul infectios este un virus iar in 10-20% dintre cazuri, agentul infectios este o bacterie. In cazuri mai rare, un parazit este responsabil de aparitia bolii.

Virusurile care produc gastroenterite sunt rotavirusul, norovirusurile, adenovirusurile,  si astrovirusurile. Bacteriile raspunzatoare de infectiile intestinale sunt Escherichia coli (E.coli), Yersinia enterocolitica, Salmonella, Campylobacter, Shigella si Vibrionul holeric. In ceea ce priveste parazitii, Giardia lamblia, Entamoeba histolytica si Cryptosporidium parvum sunt responsabili, cel mai frecvent, de infectiile la nivel intestinal.

Multi dintre acesti agenti patogeni sunt foarte contagiosi. Cei mai multi se transmit pe calea fecal-orala, prin alimente si bauturi contaminate cu agentii patogeni respectivi. Contaminarea alimentelor poate avea loc prin manipularea acestora de catre persoane care nu si-au igienizat mainile dupa utilizarea toaletei. Alteori, sursa de contaminare este reprezentata de alimentele netratate termic in mod corespunzator. In special, este vorba despre alimentele de origine animala (carne, lapte nepasteurizat, etc). In alte cazuri, se pot transmite prin contact direct cu persoanele infectate.

Preventia infectiilor intestinale

Infectiile intestinale pot fi prevenite atat prin respectarea regulilor de igiena personala, cat si prin vaccinare. Exista vaccinuri impotriva unor virusuri care provoaca gastroenterite, cum ar fi rotavirusul. In ceea ce priveste regulile de igiena, ai grija sa:

  • prepari termic alimentele un timp suficient;
  • speli bine fructele si legumele inainte de consum;
  • te speli pe maini dupa fiecare utilizare a toaletei, atat acasa, cat si in colectivitati sau in spatii publice;
  • te speli pe maini inainte de fiecare masa;
  • dezinfectezi suprafetele atinse de alte persoane, care ar putea fi contaminate;
  • depozitezi alimentele perisabile in frigider;
  • nu imparti cu alte persoane prosoape si tacamuri; foloseste prosoape de hartie ca sa te stergi pe maini;
  • nu folosesti aceleasi recipiente, suprafete si instrumente pentru alimentele crude si alimentele gatite, decat daca le-ai spalat bine intre utilizari;
  • speli asternuturile si hainele contaminate la temperaturi ridicate;
  • nu mergi la munca, la scoala sau in alte colectivitati, decat dupa 48 de ore de la disparitia simptomatologiei, pentru a preveni raspandirea infectiei;
  • nu cumperi alimente decat de la comerciantii care le-au pastrat in conditii optime de igiena.

Asadar, gastroenteritele pot fi cauzate de o multime de agenti patogeni si sunt foarte contagioase. Acorda importanta regulilor de igiena si mergi la medic pentru un tratament corespunzator, daca simptomele persista.

Sursa foto: pexels.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare