Boli

#dantura sanatoasa #ingrijire dinti #dantura #stomatolog

Ce sfaturi ne dau stomatologii pentru o dantura sanatoasa? Afla cum poti realiza ingrijirea perfecta a dintilor!

De cele mai multe ori nu ne gandim cu adevarat la modul in care ne ingrijim dintii, pana cand ajungem sa avem o problema grava. Daca nu suntem atenti la maniera in care alegem sa ne curatam si sa ne intretinem dintii, in timp, pot aparea o serie de probleme la nivelul gingiilor, smaltului sau dintilor, care se pot agrava destul de rapid.

 

Printre principalele cauze ale unei ingrijiri precare a dintilor se numara: alegerea unei periute de dinti nepotrivita, stilul de viata alert si aglomerat care nu ofera timpul necesar pentru curatarea periodica a dintilor, periajul incorect, alimentatia si unele obiceiuri nocive.

Prin schimbarea chiar si a unor mici detalii care tin de ingrijirea dintilor poti face o diferenta majora in mentinerea sanatatii danturii si a cavitatii bucale. De aceea, azi vom aduce in discutie principalele sfaturi venite din partea stomatologilor, pentru ingrijirea corecta a danturii, care sa ne asigure dinti albi, curati si o respiratie placuta.

Periuta de dinti

Alegerea periutiei de dinti potrivite poate determina calitatea ingrijirii dintilor. Este bine sa fii atent la nevoile danturii atunci cand alegi periuta de dinti. O dantura sensibila, cu gingii care sangereaza usor are nevoie de o periuta cu peri moi si o dispunere a acestora astfel incat sa patrunda in spatiile dintre dinti, fara sa afecteze gingia. Periutele de dinti cu mai multe straturi de peri, de dimensiuni diferite sunt potrivite pentru cei care doresc acoperire maxima in timpul periajului si o eficienta mai crescuta in eliminarea resturilor din santurile si spatiile dentare.

Mai exista posibilitatea de a alege intre o periuta obisnuita si o periuta electrica. Fiecare dintre ele prezinta anumite avantaje, dar pentru a te decide in privinta acestei chestiuni poti vizita ZambetSanatos.com unde gasesti tot ce trebuie sa stii despre alegerea corecta a periutei de dinti, cele mai bune periute de dinti electrice ale momentului si multe alte detalii privind curatarea danturii acasa.

Periajul dintilor

Pentru buna igiena orala si ingrijirea corecta a dintilor, stomatologii ne sfatuiesc sa acordam o atentie sporita modul in care ne periem dintii, timpului pe care il acordam acestui ritual si frecventei cu care este realizat. Astfel, este bine sa incepi cu periajul fiecarei masele in parte, fiind sigur ca ai acoperit fiecare parte, interioara si exterioara. Se periaza cu atentie si ultimii dinti, acestia fiind de obicei neglijati, iar cele mai multe probleme pot sa apara la nivelul acestora, pentru ca nu sunt eliminate regulat si la timp, resturile de mancare.

Dintii din fata se periaza de sus in jos, cu miscari variabile ca intensitate, in functie de gradul de sensibilitate al gingiei. In general, periajul dentar ar trebui sa dureze 3-4 minute cu periuta normala si 2 minute cu periuta electrica. Majoritatea ne periem pe dinti aproximativ 1 minut, ceea ce nu este suficient pentru indepartarea impuritatilor si curatarea corecta a dintilor. La inceput, pana te obisnuiesti cu noul timp de periaj al dintilor, poti pune seta pe telefon 3 minute, astfel incat sa-ti dai seama de cat este nevoie sa realizezi periajul corect.

Este de preferat sa ne curatam dintii dupa fiecare masa, insa cum acest lucru nu este posibil de fiecare data, nu trebuie sa uitam sub nici o forma de periajul dimineata si seara. Curatarea dintilor inainte de culcare elimina toate resturile de mancare si nu mai favorizeaza formarea bacteriilor si aparitia infectiile interdentare. Dimineata este important sa ne spalam pe dinti pentru reimprospatarea respiratiei, stimularea circulatiei sangelui de la nivelul gingiei si curatarea de bacterii care se pot forma peste noapte in cavitatea bucala.

Alimentatia si sanatatea dintilor

Specialistii ne recomanda sa afim atenti la alimentele pe care obisnuim sa le consumam zilnic, pentru ca pot sa determine starea de sanatate a dintilor. Nu degeaba se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe, la fel, este valabil si pentru dinti. Merele, fructele uscate, nucile, prin masticatie produc o cantitate mai mare de saliva si astfel dintii sunt curatati natural, mai ales intre mese.

La fel de benefic este iaurtul, acesta fiind o sursa naturala de calciu, esential pentru dinti puternici, stimuland productia de saliva pentru o curatare rapida a dintilor. Unele fructe, precum capsunile sau citricile, contin o cantitate considerabila de vitamina C, la fel de esentiala pentru mentinerea sanatatii dintilor. Insa atentie, in cazul in care ai probleme cu smaltul sau ai dintii sensibili, nu se vor consuma mai mult de 1-2 citrice pe saptamana, pentru ca acestea pot degrada destul de usor smaltul slabit.

Dulciurile, cafeaua, mancarea puternic condimentata, toate acestea nu fac decat sa afecteze structura dintilor, sa favorizeze aparitia cariilor si sa slabeasca rezistenta gingiilor in fata infectiilor. Pe ZambetSanatos.com gasesti tot ce trebuie sa stii despre afectiunile principale ale dintilor, cauzele si metodele de tratament, atat natural cat si profesional.

Consultul stomatologic

Este recomandat sa mergi la un consult stomatologic cel putin o data pe an, pentru investigatii generale privind starea de sanatate a dintilor si gingiilor. De asemenea, este esential sa mergi la stomatolog in cazul in care: observi acumularea de tartru pe fetele dintilor, ai o respiratie urat mirositoare care nu dispare usor, te dor dintii, observi o carie in formare, gingiile sangereaza in timpul periajului, dintii sunt sensibili la rece sau cald, etc.

Daca nu esti sigur ca ai nevoie de un consult de specialitate sau doresti sa afli mai multe detalii despre ingrijirea profesionala a dintilor, informatiile de pe ZambetSanatos.com te vor ajuta in clarificarea oricaror nelamuriri.

Concluzie

Ingrijirea dintilor reprezinta un aspect important in mentinerea sanatatii corpului. De aceea are nevoie de o atentie sporita, mai ales daca dantura este sensibila si predispusa la degradare rapida.

Dupa cum am vazut, conteaza foarte mult tipul de periuta si modul de periaj, dar si alimentele din dieta zilnica. La sfatul stomatologului poti opta pentru pasta de dinti sau periuta de dinti potrivite si poti face anumite schimbari in alimentatie, cum ar fi consumul mai redus de dulciuri, cafea, mancaruri condimentate, bauturi acidulate.

Exista de asemenea, o serie de remedii naturale, care pot reduce pe moment din durerea dintilor, sa trateze respiratia urat mirositoare sau sa previna formarea cariilor. De tine depinde cum alegi sa ai un zambet sanatos si strălucitor!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului