Boli

#afectare coloana #rucsac #coloana #ghiozdan #corp #sanatate

Ce se intampla cu corpul tau cand porti un rucsac greu in fiecare zi

Intr-un rucsac introducem exact ceea ce avem nevoie, el fiind cat se poate de spatios si confortabil. Insa, pe masura ce timpul trece, tindem sa punem tot mai multe lucruri in el si astfel incep sa apara si durerile de spate. Din cauza faptului ca schimbarea este treptata, este posibil sa nu realizam de la inceput ce se intampla, iar acest lucru se poate transforma in timp intr-o mare problema.

Durerile de spate si greutatile

Aproximativ 80% dintre adulti prezinta dureri de spate la un nmoment dat, iar ridicarea sau transportarea obiectelor grele poate fi cauza. Desi pare normal ca un copil sa duca in spate un rucsac plin de manuale si rechizite, aceasta nu este deloc o idee buna. Studiile arata ca transportarea unui rucsac care cantareste mai mult de 10% din greutatea corporala a unui copil va genera dureri de spate si de gat.

Schimbarea posturii

Este foarte probabil sa nu ne dam seamna cum ne poate afecta postura purtarea unui rucsac, dar putem verifica foarte usor: ne analizam postura fara rucsac si apoi cu rucsac - vom observa cum se modifica pozitia intregului corp. Acest lucru este foarte vizibil la copii, in cazul lor situatia fiind si mai dramatica. Un semn al faptului ca rucsacul este prea greu, este atunci cand el trage copilul pe spate, obligandu-l sa se aplece usor in fata sau sa arcuiasca spatele. Acest lucru genereaza compresia nefireaca a coloanei vertebrale si reduce echilibrul, ceea ce il face susceptibil pentru cazaturi si raniri.

Alinierea coloanei vertebrale are de suferit

Pe masura ce ne aplecam pentru a compensa greutatea unui rucsac, postura se modifica si genereaza probleme de aliniere la nivelul coloanei vetrebrale. Pe termen lung, purtarea unui rucsac greu in fiecare zi, poate genera deforamrea coloanei si accelereaza procesul degenerativ de imbatranire a acesteia. Totodata, tensionarea muschilor creste riscul de accidente.

Risc mai mare de artrita

Uzura provocata de un rucssac greu poate trece dincolo de durerile de spate temporare. Greutatea suplimentara se transmite prin articulatiile coloanei vertebrale catre solduri si genunchi, iar acest lucru poate creste riscul de artroza prematura, adica uzura articulatiilor.

Muschii de baza slabesc

Atunci cand un rucsac greu ne obliga sa ne aplecam, incepem sa pierdem forta in abdomen si in spate. Inclinarea excesiva poate genera stres prea mare in zona inferioara a spatelui, iar in timp va duce la slabirea muschilor si la dureri de spate.

Dureri de cap

Rucsacul greu, mai ales daca este purat prea jos pe corp, incepe sa solicite muschii gatului si ai umerilor si poate genera dureri de cap. Daca aveti zilnic dureri de cap, amorteala sau furnicaturi, incercati sa renuntati o vreme la rucsac. Utilizarea lui pe termen lung poate comprima nervii cervicali, ceea ce duce la amorteala, furnicaturi si radierea durerii la nivelul gatului si de-a lungul bratelor. Un rucsac greu, deci, poate genera dureri de cap si disconfort cronic al gatului din cauza sarcini posterioare crescute.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare