Boli

#accident rutier #masina #sofat #medicamente

Ce pastile sa nu iei cand conduci

Pe drum, o singura clipa de neatentie si o secunda intarziere pe pedala de frana se pot afla la originea unui accident tragic. Exista un numar considerabil de medicamente care pot altera una sau mai multe capacitati necesare pentru a conduce normal, in deplina siguranta.

Anumite medicamente actioneaza asupra vederii, a vigilentei sau a capacitatilor psihomotorii ale soferului aflat in trafic. Alte pastile pot chiar sa induca o stare de somnolenta subita si incontrolabila. Aceste consecinte anormale asupra comportamentului au o legatura directa cu tratamentul sau sunt constituite de efectele secundare ale compusilor unui produs.

 

Atentie la mentiunile specificate in prospect

 

Exista foarte multe medicamente ale caror prospecte mentioneaza „risc posibil de somnolenta la conducatorii sau utilizatorii unor masini”. Aceste mentiuni, specificate atat de frecvent, au ajuns cu timpul sa fie considerate banale.

Pentru a atrage atentia asupra gravitatii acestui fapt, autoritatile franceze au intreprins un demers laudabil. Au introdus o pictograma vizibila pe cutia medicamentelor care comporta un anumit tip de risc pentru conducatorul auto. Astfel, riscul cel mai pronuntat este specificat printr-un desen ce simbolizeaza o masina intr-un triunghi rosu.

Sursa foto: scienceo.idoo.com

Din pacate, desi in prospectul medicamentului este specificat faptul ca pacientul nu trebuie sa conduca un autovehicul daca urmeaza acest tratament, foarte multe persoane nu tin cont de acest aspect deoarece nu citesc cu atentie indicatiile farmaceutice. Astfel, medicii curanti au datoria de a reaminti aceasta informatie pacientilor sai, alaturi de celelalte efecte pe care le detin.

 

Medicamente nerecomandate cand te urci la volan

 

Medicamentele nerecomandate in timp ce conduci masina se caracterizeaza prin prezenta unor substante stupefiante in compozitia lor. In majoritatea timpului, aceste produse nu pot fi obtinute decat pe baza unei prescriptii medicale.

Este important de retinut faptul ca asocierea mai multor medicamente cu alcoolul poate sa modifice efectul produsului, riscul de a cauza un accident fiind astfel crescut.

Iata o parte dintre medicamentele care iti pot crea probleme, daca te urci la volan:

  • Medicamente impotriva racelii si tusei - pot contine alcool;
  • Medicamentele psihotrope (somniferele, antidepresivele, anxioliticele, neurolepticele etc) – pot fi incompatibile cu condusul unei masini. Specialistii sunt de parere ca aceste medicamente scad capacitatea unei persoane de a conduce un autoturism. De aceea, nu trebuie sa te urci la volan daca iei medicamente calmante precum diazepamul, extraveralul etc. Aceste medicamente contin substante care actioneaza la nivelul creierului inhiband reflexele si viteza de reactie;
  • Medicamente pentru diabet - pacientii care urmeaza un tratament cu insulina trebuie sa cunoasca riscurile legate de capacitatea de a mai sofa. Un studiu publicat in revista „Archives of Ofhtalmology” releva faptul ca persoanele care sufera de diabet prezinta un risc mai ridicat de depreciere a vederii;
  • Medicamente impotriva senzatiei de greata si voma – daca ai luat un medicament care sa-ti combata senzatia de greata este indicat sa nu te urci la volan, mai ales daca este vorba de un drum lung. Metroclopramidul, un antivomitiv foarte cunoscut, poate da o senzatie puternica de somnolenta si oboseala;

 

De asemenea, pastilele de slabit, antialergicele, medicamentele pentru tratarea bolilor Parkinson si Alzheimer si analgezicele sunt incompatibile cu sofatul, deoarece pot avea efect sedativ sau scad capacitatea de reactie in trafic.

 

Efectele pe care le pot produce anumite medicamente sunt: alterarea capacitatilor de judecata, diminuarea acuitatii vizuale, incetinirea reflexelor, aparitia senzatiei de ameteala.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare