Boli

#lentie progresive #ochelari

Ce inseamna ochelarii cu lentile progresive

Lentilele progresive sunt cea mai buna optiune pentru pastrarea vederii perfecte la toate distantele. Daca esti nevoit sa folosesti ochelari atat pentru vederea la distanta, cat si pentru cea la apropiere, merita sa iei in considerare varianta lentilelor progresive.

Ajustate la fiecare purtator in parte, ele ofera un grad ridicat de satisfactie. Insa, inainte de a opta pentru un astfel de model de lentile, este important sa stii cum functioneaza acestea si care sunt avantajele si dezavantajele lor.

Ce sunt lentilele progresive

Lentilele progresive au fost concepute pentru a corecta vederea la distanta, intermediara si la apropiere. Astfel, partea superioara a lentilei este adaptata pentru vederea la distanta, iar puterea acestei lentile scade treptat spre partea de jos, care este creata speciala pentru citit, sau pentru alte activitati care implica vederea de aproape.

Persoanele care poarta ochelari cu lentile progresive pot folosi aceeasi pereche de ochelari atat pentru citirea unei etichete, cat si pentru a privi in indepartare, pentru a cauta un anumit produs pe raftul unui magazin.  Astfel, lentilele progresive sunt o varianta imbunatatita a lentilelor bifocale.

Avantajele lentilelor progresive

In primul rand, avantajul lentilelor progresive este reprezentat de faptul ca nu mai trebuie sa porti doua perechi de ochelari, una pentru citit si una pentru vederea la distanta. 

In plus, aceste lentile progresive sunt mult mai eficiente decat cele monofocale, deoarece purtarea alternativa a doua perechi de ochelari poate deveni obositoare. Pentru o persoana activa, purtarea unei singure perechi de ochelari este un lucru benefic, iar cu ajutorul unor ochelari cu lentile progresive de buna calitate, vei putea sa privesti obiecte aflate la distante diferite, fara probleme.

Spre deosebire de lentilele progresive, cele bifocale au o linie vizibila care imparte lentila in doua: jumatatea superioara este pentru vederea la distanta, iar jumatatea inferioara, pentru vederea la aproape. Lentilele progresive nu au acest inconvenient.

De asemenea, pentru multe persoane, lentilele bifocale prezinta atat un dezavantaj estetic, cat si unul de adaptare. Purtatorii de lentile bifocale se confrunta adesea cu „un salt de imagine”, cand privesc intermediar. Insa, lentilele moderne progresive elimina acest disconfort, deoarece au un gradient lin si consistent intre partile diferite ale lentilei.

Principalul avantaj al lentilelor progresive este confortul sporit pe care-l simti la purtarea unei singure perechi de ochelari. Iar in termeni estetici, lipsa liniei prezente pe lentilele bifocale, este un mare avantaj.

Dezavantajele lentilelor progresive

Pe langa avantaje, purtarea lentilelor progresive vine si cu o serie de dezavantaje, iar principala problema este timpul de acomodare. La inceput, persoanele care poarta lentile progresive se pot confrunta cu ameteli si cu stari neplacute.

De asemenea, in primele saptamani poti intampina dificultati atunci cand vei face anumite lucruri care implica o precizie a adancimii, cum ar fi urcarea unor trepte. Lentilele progresive te pot face sa te simti putin dezorientat. Totusi, dupa cateva saptamani de purtare, ochii se vor adapta noilor lentile, iar aceste efecte vor scadea in intensitate.

Adaptarea la lentilele progresive poate dura ceva timp, de la cateva ore, la cateva zile sau saptamani. Iar acest lucru se intampla din cauza faptului ca vederea periferica este afectata de portiunile de tranzitie. Practic, extremele din stanga si din dreapta lentilei nu sunt la fel de „progresive” precum coridorul central, vertical, ceea ce inseamna ca purtatorul poate vedea neclar atunci cand priveste spre anumite obiecte, in lateral.

Insa fiecare noua versiune de lentile progresive aduce o imbunatatire, asa ca unele persoane se pot adapta foarte usor unui astfel de model de lentile, fara sa se confrunte cu stari de disconfort.

De exemplu, ultima generatie de lentile progresive sunt cele „free form”, realizate printr-un proces de fabricatie asistat de computer. Practic, fiecare lentila este personalizata exact in pozitia ochiului purtatorului, tinand cont de unghiurile dintre fiecare ochi si suprafata obiectului, atunci cand privesti in directii diferite. Aceste modele de tip „free form” ofera o imagine mai precisa, mai clara, precum si o vedere periferica mult imbunatatita.

Asadar, prescrierea lentilelor progresive necesita o atentie speciala. Este extrem de important ca medicul oftalmolog sa faca o analiza detaliata, pentru a prescrie lentilele potrivite. Astfel, este necesar ca specialistul sa stie ce fel de activitati desfasori la locul de munca, ce hobby-uri ai sau ce sporturi practici in timpul liber. Exista situatii vizuale specifice care necesita corectie optica specifica, asa ca trebuie ca medicul sa aleaga lentilele potrivite, in functie de nevoile pacientului.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/qmnpqDwla_E

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare