Boli

#boala #virus #infectie #varicela #herpes #zona zoster

Ce este zona zoster?

Daca in copilarie ai avut varicela, sansele de a suferi la maturitate de zona zoster sunt mari. Zona zoster, denumita medical herpesul Zoster, este o infectie virala cauzata de acelasi virus care produce varicela. Virusul ramane inactiv in celulele nervoase din apropierea coloanei vertebrale si se reactiveaza in urma unei rani, infectii, interventii chirurgicale sau dupa o perioada de stres puternic.

In general, zona zoster apare o singura data, rare fiind cazurile in care boala recidiveaza. Persoanele cele mai afectate de aceasta boala sunt adultii de aproximativ 50 de ani, insa si copiii pot fi victimele herpesului zoster.

Persoanele al carui sistem imunitar este puternic afectat cum sunt bolnavii de cancer, leucemie sau Sida prezinta un risc crescut de a fi afectati de zona zoster. Tratamentele medicale puternice precum chimioterapia sau radioterapia, medicamentele prescrise pentru a evita respingerea unei grefe sau cortizolul administrat pe pot face persoanele sa devina mai sensibile la acest virus.

Simptomele zonei zoster

La inceput, persoana bolnava poate simti o senzatie de arsura, mancarime si sensibilitate extrema la nivelul unei anumite zone a corpului, care poate dura pana la trei zile. Dupa acest interval de timp, apare eruptia, in general intr-un singur loc de pe corp, care se manifesta sub forma unor vezicule pline cu lichid. Eruptia mai poate fi insotita de stari febrile si dureri de cap.

Perioada eruptiva dureaza in general doua-trei saptamani, la inceput veziculele sunt pline cu un lichid transparent, dupa care se ingalbenesc sau se umplu cu sange, se usuca si formeaza o crusta care cade in scurt timp. De obicei, zona zoster este o afectiune dureroasa, de aceea medicii prescriu adesea analgezice.

Eruptia herpetica apare adesea in zona toracelui si pe fese, insa poate aparea si pe fata, brate sau picioare, daca nervii din aceasta zona sunt infectati. Boala se poate dovedi foarte periculoasa daca eruptia apare in zona oculara, pentru ca poate provoca leziuni definitive: glaucom, leziuni ale corneei sau chiar orbirea.

Complicatiile care pot aparea

Zona zoster nu este o afectiune lispita de complicatii. De aceea, persoanele afectate pot suferi dureri nevralgice, senzatie de amorteala a zonei infectate, intepaturi si mancarimi puternice care persista chiar si dupa disparitia eruptiei. Senzatia de nevralgie a zonei respective poate dura cateva luni si chiar ani de la imbolnavire. Un tratament medical inca de la primele simptome poate preveni aceasta complicatie.

Pentru a preveni aparitia unei infectii bacteriene a veziculelor si pentru a grabi cicatrizarea lor este recomandat sa se foloseasca pudra, unguente si lotiuni speciale, recomandate de catre medicul dermatolog. In cazul unor complicatii, acesta va poate prescrie si un tratament pe baza de antibiotice.

Zona zoster este mai putin contagioasa decat varicela, insa persoanele bolnave pot transmite virusul mai ales daca veziculele s-au spart. Persoanele cu un sistem imunitar scazut si bebelusii se pot imbolnavi de varicela daca intra in contact cu o persoana bolnava.
 

Tratamentul zonei zoster


Regiunea de piele afectata se vindeca in cateva saptamani, iar boala nu recidiveaza decat in cazuri foarte rare.
Iata cateva sfaturi prin care poti ajuta procesul de vindecare:

  • Compresele reci pot grabi la uscarea veziculelor mai repede;
  • Nevralgia poate fi tratata cu ajutorul analgezicelor;
  • Daca afectiunea este depistata in primul stadiu, se recomanda medicatia antivirala orala pentru a reduce propagarea virusului si durata leziunilor cutanate;
  • Veziculele se usuca mai repede daca sunt date cu lotiune sau pudra mentolata sau cu tincturi de plante medicinale ( );
  • In cazul unor dureri insuportabile, se pot face chiar si anestezii locale.

Atentie: Nu sunt recomandate analgezicele care contin (aspirina)!

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului