Boli

#radiografie dentara #implant dentar #stomatologie

Ce este un implant dentar si cui ii este potrivit

Un implant dentar reprezinta de fapt o interventie chirurgicala, de o deosebita importanta, prin care se va introduce o radacina artificiala necesara pentru crearea unui dinte nou. Consultul la stomatolog se face adesea destul de tarziu, atunci cand aproape nu mai este nimic de facut pentru sanatatea dintilor.

Cei mai multi ajung la dentist cu carii dentare, greu de reparat sau cu alte probleme la fel de grave. Fie de frica, fie din neglijenta, ajung sa isi piarda dantura si singurele lucruri ce mai pot fi facute pentru repararea cariilor sunt implanturile.

Cu toate ca atunci cand vorbim despre implant dentar, ne gandim ca este o interventie ce poate fi facuta de catre medic, ori de cate ori este nevoie, nu trebuie sa uitam ca totul depinde de calitatea osului in care se va efectua implantul, pozitia sinusului maxilar la arcada superioara, dar si de problemele de sanatate. Diabetul sau anumite boli ale oaselor sau sangelui pot impiedica realizarea unui implant dentar.

Cand este posibil un implant?

Implantul dentar imita dintele natural, cel pe care l-ati pierdut de curand, din cauza unor carii netratate la timp. Ca atare, implantul sau mai exact radacina dintelui artificial va fi inserat in osul maxilarului, acest os trebuind sa fie sanatos si sa faca fata unei astfel de interventii. Mai exact, medicul specialist va stabili daca implantul dentar poate sau nu poate fi o solutie pentru pacient. Osul in care se va face implantul trebuie sa fie suficient de inalt si gros pentru ca radacina sa poata fi introdusa. De asemenea, sanatatea gingiei va fi evaluata de catre medic, aceasta protejand maxilarul sau zona de aparitia unei infectii. Ori de cate ori se constata ca poate fi efectuat un implant in conditii de siguranta, atunci medicul va face o astfel de recomandare.

Implantul dentar este sau nu o procedura dureroasa?

Multi se sperie atunci cand aud ca trebuie sa realizeze un implant pentru ca spatiul creat de pierderea unui dinte sa poata fi astupat. Celor mai multi le este teama de durere. Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca un implant dentar, desi este o procedura usor invaziva, nu doare mai mult decat o extractie a unui dinte cariat. Indiferent cum, se va folosi anestezie in timpul interventiei pentru ca pacientul sa simta un cat mai mic disconfort. Dupa efectuarea implantului, cel ce a trecut printr-o astfel de procedura va primi calmante pentru ca durerile sa fie estompate.

Etapele realizarii unui implant dentar

Mai inainte de a se efectua implantul dentar se va recomanda efectuarea unei radiografii, tomografii computerizate, dar si a unor analize la sange pentru a se putea evalua cat mai bine starea pacientului.

Asa cum s-a specificat, interventia se va realiza sub anestezie. Radacina dintelui va fi introdusa in os, iar mai apoi se acopera cu gingie, ce va fi suturata de catre medic cu ajutorul unor fire speciale. De regula, in timpul interventiei pacientul nu simte durere, ci aceasta apare dupa ce efectele anesteziei dispar. Durerea se diminueaza sau chiar dispare cu ajutorul unor calmante indicate de catre medic.

Un implant dentar nu dureaza foarte mult timp, in circa o ora se va putea realiza intreaga interventie.

Dupa ce radacina este introdusa in osul dintelui pierdut nu se va trece imediat la atasarea bontului protetic, ci se va astepta circa 6 luni pentru ca implantul sa poata face legatura cu osul, aceasta etapa numindu-se osteointegrare.

Atunci cand totul parcurge cum ar trebui, se va putea trece la montarea bontului protetic si la realizarea unei coroane dentare, proceduri ce au o durata relativ scurta.

Avantajele unui implant dentar

Mai inainte de a ne gandi la pret sau la teama de durere ar trebui sa avem in vedere cat de important este sa putem beneficia de un implant de care sa ne putem folosi cat mai mult timp. Radacina dintelui este inlocuita si astfel prin atasarea bontului protetic, dintele pierdut va fi inlocuit, lucru care va imbunatati masticatia, fizionomia, dintele implantat imitand aproape perfect dintele natural.

Sursa foto: pixabay.com

                                                                                                                                           Advertorial      

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului