Boli

#menstratie neregulata #simptome perimenopauza #perimenopauza #infertilitate #depresie

Ce este perimenopauza si ce simptome are aceasta "boala" a femeilor

Perimenopauza afecteaza o treime dintre femeile care ajung la 40 de ani, dar este o stare prea putin cunoscuta de acestea. Iata ce spun medicii despre simptome si cum le poti preveni astfel incat sa ai o viata fericita. 

Perimenopauza este o perioada de tranzitie absolut normala in viata oricarei femei, asigura medicii de specialitate, iar depistarea simptomelor specifice acestei perioade si mici modificari in stilul de viata pot imbunatatii considerabil starea de spirit. Iata 10 simptome pe care le poti identifica singura si ce poti face pentru ca viata ta sa fie mai placuta: 

1. Menstruatie iregulata. Schimbarile hormonale afecteaza ovarele, asa ca ciclurile pot deveni mai lungi, mai scurte sau absente chiar pentru cateva luni. Atentie insa! Daca nu apare menstruatia dupa trei luni sau este foarte abundenta, mai ales in cazul asocierii cu epuizare fizica sunt semnale de alarma si ar trebui sa va anuntati medicul. 

2. Bufeuri. Sunt comune si variaza in intensitate. O imbracaminte din bumbac, precum si o hidratare corespunzatoare ajuta la ameliorarea starii de sufocare si  a transpiratiei excesive. De asemenea, se recomanda evitarea alcolului si al cafeinei in exces, mancarurilor iuti, dar si a medicamentelor care ar putea favoriza aceste simptome. O dieta echilibrata si o greutate normala ajuta de asemenea. 

3. Schimbari de dispozitie. Te poti simti iritabila, nervoasa, iute la manie. De vina sunt hormonii, dar si lipsa unui somn de calitate. Dieta sanatoasa si exercitiile regulate te vor ajuta sa pastrezi stabila glicemia si sa eviti aceste stari. 

4. Uscaciune vaginala. Schimbarile hormonale determina o diminuare a cantitatii de fluide la nivelul vaginului, dar reduc si elasticitatea acestuia. Sschimbarile pot fi resimtite in special in timpul actului sexual. Utilizarea de lubrifianti vaginali pot ameliora problema. 

5. Infectii urinare. Desi in general femeile sunt predispuse anatomic la astfel de afectiuni, incidenta acestora creste in perioada perimenopauzei. De asemenea, este posibil sa apara si incontinenta urinara, datorata reducerii elasticitatii vaginale. Exercitii pelviene, lubrifianti si urinare dupa actul sexual sunt cateva metode de a contracara acest simptom. 


6. Lipsa libidoului. Schimbarea de dispozitie, lipsa somnului si o nevoie de preludiu mai mare sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont daca ai implinit 40 de ani. 

 

7. Infertilitate. Odata cu descresterea perioadelor de ovulatie apar si problemele de fertilitate. Este posibil sa fie nevoie de un an sau chiar mai mult pentru a reusi sa concepi un copil, insa este recomandat sa mergi la un specialist daca vrei sa ramai insarcinata.

 

8 Dureri. Schimbarile hormonale sunt asociate si cu aparitia osteoartritei, iar ligamentele si cartilagele sunt de asemenea afectate. O dieta bogata in vitamine si chiar suplimente de calciu si vitamina D, precum si exercitii regulate pentru a intari musculatura pot ajuta la prevenierea deteriorarii sanatatii. 


9. Schimbari de greutate. Metabolismul, precum si schimbarile in stilul de viata datorate stresului sunt cateva cauze ale acestor fluctuatii. De asemenea, exista si schimbarile hormonale care nu ajuta deloc in mentinerea unei greutati adecvate. Este recomandata o dieta sanatoasa, o vizita la nutritionist si una la medic daca luati in greutate multe kilograme intr-un timp foarte scurt. 


10. Dureri la nivelul pieptului. Odata cu scaderea nivelului de estrogen, colesterolul si glicemia cresc. De asemenea, vasele de sange devin mai rigide, astfel incat esti preduspusa la boli de inima. Discomfortul la nivelul pieptului, in partea stanga, cere o vizita urgenta la medic. 

 

Foto: diyhealth.com


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului