Boli

#somn #sanatate #boli # hipersomnia

Ce este hipersomnia si cum iti afecteaza sanatatea

Hipersomnia este o afectiune severa de somn, care afecteaza dramatic sanatatea, stilul de viata si interactiunea cu persoanele din jur. Daca te simti obosit si somnoros de cele mai multe ori, este indicat sa mergi la medic.

Ce este hipersomnia

Hipersomnia, sau somnolenta excesiva, este o problema medicala care se manifesta prin incapacitatea unei persoane de a se trezi sau de a sta treaz in timpul zilei. Persoanele care sufera de aceasta afectiune pot adormi in orice moment al zilei, chiar si la serviciu sau in timp ce sofeaza.

Aceste persoane se pot confrunta si cu alte probleme, precum lipsa energiei sau dificultati de gandire coerenta.

Simptomele hipersomniei

Hipersomnia este o problema diferita de oboseala excesiva cauzata de insomniile din timpul noptii. Persoanele care sufera de hipersomnie pot atipi de mai multe ori in timpul zilei, chiar si in momentele cele mai neplacute, precum in timpul sedintelor de serviciu sau in timpul mesei.

Aceste episoade scurte de somn nu amelioreaza insa simptomele. Cele mai multe persoane care sufera de hipersomnie intampina dificultati atunci cand te trezesc dupa un somn lung si adease se simt dezorientate.

Alte simptome ale hipersomniei sunt si:

anxietatea

iritabilitatea

energia scazuta

agitatia

gandirea incetinita

vorbirea inceata

scaderea apetitului

halucinatiile

problemele de memorie.

Unele persoane isi pierd abilitatile de a functiona corect si de a interactiona in mediul familial, social sau profesional.

Cauzele hipersomniei

Printre cauzele hipersomniei se numara:

somnolenta din timpul zilei (narcolepsia)

intreruperile de respiratie din timpul somnului (apnee in somn)

incapacitatea de a dormi suficient in timpul noptii

kilogramele in plus

abuzul de droguri sau alcool

afectiuni neurologice

accidente in zona capului

scleroza multipla

anumite medicamente, precum tranchilizantele.

De asemenea, persoanele care au rude care sufera de aceasta afectiuni sunt mult mai predispuse la dezvoltarea hipersomniei.

Diagnosticul hipersomniei

Daca te simti foarte somnoros si obosit in cele mai multe zile, mergi la medic si discuta cu acesta. Pentru a diagnostica hipersomnia, medicul iti va pune mai multe intrebari despre obiceiurile tale privind somnul, cat de mult dormi in timpul noptii, daca te trezesti peste noapte sau daca adormi in timpul zilei.

De asemenea, medicul va dori sa stie daca treci prin momente emotionale intense, daca iei droguri, fumezi sau consumi alcool, obiceiuri care pot afecta somnul.

Medicul va efectua apoi o serie de teste, inclusiv teste de sange si tomografii. In unele cazuri, este necesara si o electroencefalograma, un test care masoara activitatea electronica a creierului.


Cum se trateaza hipersomnia


Daca ai fost diagnosticat cu hipersomnie, medicul iti va prescrie cateva medicamente, printre care si stimulenti si antidepresive. Inainte insa de a incepe un tratament, discuta cu medicul despre efectele secudnare sau interactiunile cu alte medicamente. De asemenea, trebuie sa ii spui si daca suferi de alte afectiuni.

In plus, medicul iti va recomanda si anumite schimbari in stilul tau de viata. Incearca sa nu pierzi noptile, sa nu petreci mult timp in fata calculatorului si televizorului inainte de culcare si sa consumi alimente sanatoase. Este indicat sa eviti consumul de cofeina si alcool.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare