Boli

# analize medicale realizate anual #realizare analize medicale #analize medicale

Ce analize medicale este bine sa faci anual?

Realizarea anuala a unui set complet de analize se recomanda fie ca un control de rutina, fie ca o monitorizare a evolutiei unei probleme medicale mai vechi. In ambele cazuri, analizele pot scoate la iveala o serie de nereguli la nivel celular, cauzate de o posibila afectiune fara niciun fel de simptomatologie. De la mic la mare, toti membrii familiei tale trebuie sa fie supusi unui astfel de examen medical anual, cu precizarea ca vor urma anumite analize medicale in functie de varsta, dupa cum urmeaza:

Analize anuale recomandate copiilor

In cazul celor mici, nu se impune realizarea de rutina a unui set de analize, decat in cazul in care cel mici se confrunta cu stari de moleseala, paloare, infectii respiratorii frecvente, stari de somnolenta etc. In astfel de cazuri, medicul de familie poate recomanda realizarea urmatoarelor analize: hemograma, sumar de urina si urocultura, radiografie pulmonara, examen ORL, examen coproparazitologic, ASLO, exudat faringian, transaminaze, uree, electroforeza proteinelor, imunograma.

Analize medicale recomandate adultilor intre 18 si 39 de ani

In cazul acestui esantion de varsta, sunt recomandate urmatoarele analize: teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala, VSH, profilul grasimilor din corp, transaminaze (probe hepatice), ecografie abdominala, probe ale functiei renale (uree, creatinina), examen dermatologic, examen stomatologic, exament oftalmologic, calciu, magneziu si sumar de urina. In cazul femeilor, analizele anuale mai implica si examenul ginecologic, realizarea testului Babes-Papanicolau, precum si a unei ecografii de san.

Analize medicale recomandate adultilor între 40 si 49 de ani

Pentru aceasta categorie de varsta, analizele recomandate implica: hemoleucograma, glicemie, VSH, profil al grasimilor, sideremie, calciu, magneziu, sumar de urina, transaminaze (probe hepatice), TSH, FT4, proteina C reactiva, masurarea tensiunii arteriale, electrocardiograma, examen stomatologic, examen dermatologic, examen oftalmologic, spirometrie si radiografie pulmonara (in cazul fumatorilor), PSA (antigenul specific prostatei). La femei se mai adauga si controlul ginecologic, analizarea secretiilor vaginale, precum si testul Babes-Papanicolau.

Analize medicale recomandate adultilor peste 50 de ani

In cazul persoanelor adulte cu varsta de peste 50 de ani, pe langa analizele mentionate si in cazul esantioanelor de varsta de mai sus (analize de sange, analize de urina, ecografii), se vor mai realiza si alte controale suplimentare, pentru identificarea timpurie a unor afectiuni ce apar odata cu inaintarea in varsta. Acestea sunt: colonoscopia (realizata o data la 10 ani / 5 ani, in cazul celor care au in familie cazuri de cancer colorectal), testele oftalmologice (depistarea glaucomului si prevenirea degenerescentei maculare), mamografia (realizata in fiecare an), masurarea densitatii osoase.

Analizele medicale reprezinta cea mai eficienta metoda pe care medicii o au la indemana pentru prevenirea sau diagnosticarea anumitor afectiuni, indiferent de varsta pacientului. Chiar si un minim de analize poate releva o multime de informatii vitale pentru sanatatea persoanei evaluate, scotand la lumina afectiuni precum: anemii, alergii, infectii, diabet zaharat, leucemie, boli renale, parazitoze etc. Depistate la momentul oportun, multe dintre acestea se pot vindeca, iar in cazul altora, se poate opri evolutia anumitor complicatii. De aceea, se recomanda realizarea anuala a unui set complet de analize, in functie de varsta, sex, istoricul medical al pacientului, precum si a celor din familia sa.

Sursa foto: AICI

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare