Boli

#cauze inomnie #insomnie #somn

Cauzele nebanuite ale insomniilor

Cand vine vorba de probleme cu somnul, cu totii experimentam, cel putin o data in viata episoade de insomnie sau alte tulburari ale somnului.

 

Se pare insa ca tulburarile legate de somn apar mai des la femei si la familiile monoparentale, asa cum sugereaza un studiu al Centrului pentru Preventie si Controlul Bolilor. Studiul a constatat ca aproximativ 43 % din familiile monoparentale din Statele Unite au tendinta de a dormi mai putin de 7 ore intr-o zi, comparativ cu familiile biparentale (33%) si cu adultii care nu au copii (31%).Rezultatele nu sunt deloc surprinzatoare, spune Dr Stuart Quan, specialist in medicina somnului si cercetator la Brigham si Womens Hospital din Boston, care nu a fost implicat in cercetarea mai sus mentionata. Un parinte care isi creste singur copilul este mult mai solicitat decat un parinte care e ajutat de sot/sotie, a spus el. In general, oamenii au tendinta de a-si sacrifica orele de somn atunci cand au prioritati concurente, cum ar fi locul de munca, responsabilitati familiale si obligatii sociale", a declarat Quan.

 

si, desi o persoana poate obtine unele beneficii pe termen scurt atunci cand isi sacrifica orele de somn pentru a se ocupa de alte prioritati, acest lucru va avea unele consecinte pe termen lung in ceea ce priveste starea generala de sanatate si bunastarea individului, a spus Quan. in studiul mentionat mai sus, cercetatorii au analizat datele din anii 2013-2014 extrase din cadrul Interviului National de Sanatate, un studiu anual ce a colectat date de la aproximativ 44.000 adulti din SUA cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani, utilizand metoda interviului direct. Au fost intervievati un numar aproximativ egal de barbati si femei pentru acest studiu.

Dintre cei intervievati, aproximativ 69 la suta au fost adulti care nu aveau copii sub varsta de 18 ani locuind in aceeasi gospodarie, 26% au fost familiile cu doi parinti cu copii la domiciliu si aproximativ 5 la suta au fost parintii singuri cu copii la domiciliu. Datele au aratat ca femeile din toate tipurile de familii (fie ele monoparentale sau biparentale) au tendinta de a avea mai multe probleme cu somnul decat barbatii, se trezesc mai des cu sentimentul ca nu sunt bine odihnite, somnul este de multe ori intrerupt etc. De exemplu, printre femeile intervievate, 57 % din mamele singure au declarat ca se trezesc adesea cu sentimentul nu bine odihnite, dar surprinzator este ca 46% dintre femeile din familiile biparentale, si 39 % din femeile care traiesc fara copii au spus acelasi lucru. in aproape toate studiile epidemiologice de somn, femeile tind sa aiba mai multe plangeri legate de somn decat barbatii", a spus Quan.

Incepand cu varsta primei menstruatii, o femeie are tendinta de a suferi mai multe tulburari ale somnului comparativ cu barbatii, in ceea ce priveste rapiditatea cu care adoarme, calitatea somnului si senzatia de somn odihnitor. Este dificil de precizat daca problemele de somn ale femeilor sunt de natura hormonala sau sunt o reflectare a rolului femeii in societate. Un minimum de 7 ore de somn este necesar pentru o stare de sanatate optima. Somnul este vital pentru toate organele si functiile organismului, si totusi multi oameni ignora acest aspect.

 

Exista tot mai multe dovezi care arata ca oamenii care nu primesc suficient de somn au un risc mai crescut catre bolile de inima, hipertensiune si diabet. Lipsa de somn poate afecta, de asemenea, raspunsul imun, ceea ce face o persoana mai predispusa la boli si infectii. Dar nu doar sanatatea fizica are de suferit, o gama larga de consecinte negative se reflecta si asupra sanatatii mintale. Privarea de somn poate afecta, de asemenea, performantele unei persoane la locul de munca, la scoala si la sofat.

Exista totusi, cateva metode simple care ne pot imbunatati calitatea somnului: masajele de relaxare, sesiunile de Yoga, ce ajuta la relaxarea mintii si a corpului, plimbarile lungi in natura sau cititul inainte de culcare.

 

Recomandarea Good Days Therapy pentru un somn de calitate este Hypnox® DuoMax, supliment alimentar, avand la baza studii clinice si o combinatie unica de plante (valeriana, hamei, floarea-pasiunii, roinita) si hidrolizat de proteina lactica. Hypnox® DuoMax te ajuta sa adormi mai usor, sa reduci tulburarile de somn, sa reduci numarul de treziri nocturne, favorizand totodata cresterea duratei de somn, si inducand relaxare psihica, fara a crea dependenta.

 

Bucura-te de un somn linistit si de o viata echilibrata!

 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare