Boli

#tratament fibrom uterin #fibrom uterin

Cate tipuri de tratament exista pentru fibromul uterin?

Fibroamele uterine sunt formatiuni necanceroase care apar la nivelul uterului, acestea putand cauza anumite simptome cum ar fi durere sau sangerare.

 

O singura persoana poate avea mai multe fibroame prezente in acelasi timp, dimensiunea acestora putand varia de la marimea unei seminte la marimea unui grapefruit.

In functie de marimea fibromului sau a fibroamelor, simptomele pot varia in intensitate, unele persoane putand fi asimptomatice in timp ce altele ar putea prezenta dureri severe sau sangerari abundente.

Pe langa marime, fibroamele se mai pot diferentia si in functie de locatia in care au aparut, acestea putand fi de trei tipuri si anume:

  • Fibrom subseros;
  • Fibrom intramural;
  • Fibrom submucos.

Chiar daca nu se stie cauza exacta care duce la aparitia acestor formatiuni, exista insa anumiti factori care pot creste probabilitatea de dezvoltare a acestora cum ar fi istoricul medical familial, sarcina sau hormonii.

Avand in vedere prevalenta aceste afectiuni, de-a lungul timpului au aparut numeroase metode de tratare a acestora, metode pe care le vom mentiona in continuarea acestui articol.

3 tipuri de tratament pentru fibromul uterin

Majoritatea fibroamelor nu prezinta simptome si ca urmare nu necesita tratament, acestea micsorandu-se de regula dupa instalarea menopauzei.

Cu toate acestea, daca fibroamele provoaca totusi anumite simptome sau disconfort, exista cateva tipuri de tratamente disponibile si anume:

Tratament medicamentos

Aceasta forma de tratament este de obicei prima optiune incercata, specialistul putand recomanda:

  • Medicamente menite sa reduca productia de estrogen si progesteron, actiune care duce la reducerea marimii fibromului dar si la instalarea simptomelor asociate cu menopauza cum ar fi bufeuri, tendinta de a transpira mai mult decat de obicei si riscul mai mare de osteporoza, in unele cazuri.
  • Medicamente antiiflamatoare nesteroidiene, pentru a reduce durerea provocata de fibrom.
  • Tratament medicamentos care impedica eliberarea ovulului de la nivelul ovarelor, reducand astfel durerile si sangerarile prezentate in timpul ciclului menstrual.

Tratament realizat prin schimbarea anumitor obiceiuri in stilul de viata

In functie de persoana si de caz, medicul specialist poate recomanda anumite schimbari in stilul de viata cum ar fi axarea pe o dieta sanatoasa si echilibrata, efectuarea exercitiilor fizice si mentinerea unei greutati corporale normale, toate acestea putand ajuta la reglarea nivelului de estrogen, actiune care la randul ei poate reduce marimea fibroamelor.

Tratament chirurgical

Aceasta forma de tratament este aleasa atunci cand simptomele sunt severe sau cand tratamentul medicamentos este ineficient.

Cand vine vorba de tratamentul chirurgical, medicul specialist poate alege din mai multe proceduri, cum ar fi:

  • Embolizarea fibromului uterin, procedura prin care este intrerupta circulatia sanguina catre fibrom, ducand astfel la reducerea in dimensiune a acestuia. Fiind un tratament minim invaziv al fibromului uterin, aceasta procedura implica introducerea unui cateter si injectarea unei solutii in arterele care alimenteaza fibromul cu sange.
  • Histerectomia, considerata si singura procedura curativa a fibroamelor uterine, aceasta implica indepartarea  totala sau partiala a uterului. De obicei aceasta procedura este aleasa atunci cand persoana de gen feminin nu doreste copii, cand fibroamele sunt extrem de mari sau cand sangerarile sunt excesive.
  • Miomectomie, procedura chirurgicala prin care sunt inlaturate doar fibroamele, uterul fiind lasat intact, fiind astfel o procedura aleasa de catre femeile care doresc sa aiba copii.
  • Ablatia endometriala, o procedura minora care implica indepartarea tesutului mucos uterin si este folosita de obicei pentru a reduce sangerarile excesive. Pentru a efectua aceasta procedura se poate folosi fie anestezie locala fie anestezie generala.

Deoarece exista atatea tipuri de tratamente pentru fibromul uterin, medicul specialist poate alege dintr-o gama variata de optiuni disponibile , astfel incat sa ofere cel mai bun tratament pentru fiecare caz in parte.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului