Boli

#complicatii varice #varice #sanatate

Cat de periculoase pot fi varicele pentru sanatate?

Varicele sau boala varicoasa reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni la ora actuala, care afecteaza atat barbatii, cat si femeile cu varsta de peste 30 ani.

Varicele apar ca urmare a functionarii problematice a valvelor venoase, care duc la dilatarea vaselor de sange si la o circulatie sanguina deficitara. Astfel, apar de cele mai multe ori, senzatiile de furnicaturi, amorteli si disconfort la nivelul gambei piciorului. Practic vorbim de binecunoscuta expresie ”picioare grele”, de care se plang mai ales cei care lucreaza stand foarte mult in picioare sau pe scaun, intr-o anumita pozitie, timp indelungat. in mod normal, varicele superficiale, tinute sub control medical si tratate corespunzator, nu prezinta niciun risc pentru sanatate.

Exista insa si cazurile in care varicele sunt ignorate de pacient, si in timp, duc la probleme foarte grave, care pot ameninta chiar viata. De aceea, vom aduce in discutie principalele cauze si simptomele ale varicelor, pentru ca acestea sa fie recunoscute usor si vom prezenta riscurile la care se expun cei care ignora aceasta afectiune.

Cauze si simptome ale varicelor

O cauza principala care declanseaza boala varicoasa este statul prelungit in picioare sau in pozitii incofortabile. Presiunea exercitata la nivelul valvelor venoase duce la functionarea deficitara a acestora, care in cele din urma ajung sa se blocheze si sa duca la o circulatie sanguina deficitara in partea inferioara a piciorului.

Se pare ca femeile sunt mult mai afectate de aceasta boala decat barbatii, mai ales ca varicele sunt o problema frecventa in timpul sarcinii. Acest fapt este explicat prin cresterea nivelului de progesteron in corpul femeii, ceea ce inseamna ca exista o probabilitate destul de mare ca venele de la nivelul picioarelor, se se umfle mult mai rapid decat in mod normal. Totul este completat si de presiunea exercitata de greutatea in exces acumulata in timpul sarcinii.

Pentru ca am adus in discutie problema greutatii in exces, si obezitatea se numara printre cauzele care duc la aparitia varicelor. Cu cat corpul se chinuie sa sustina o greutate mult peste medie, cu atat exista riscul de dilatare al vaselor de sange si de blocare a circulatiei sangelui de la nivelul inferor al piciorului.

In cazul in care ai in familie mai multe cazuri de persoane care sufera de varice, atunci exista un risc destul de crescut pentru tine sa dezvolti aceasta boala. Se explica prin faptul ca la nivel genetic se transmite tendinta de vase de sange slabe, probleme ale circulatiei sangelui si valve venoase cu probleme.

In faza incipienta a bolii, varicele sunt aproape insesizabile, nu produc un disconfort anume si pot fi foarte usor trecute cu vederea. Pe masura ce factorii declansatori inca exista, boala avanseaza si pot sa apara urmatoarele simptome:

• Senzatie de furnicaturi si amorteli la nivelul gambei • Dureri si disconfort la nivelul gambei • Uscarea in exces a pielii piciorului • Aparitia edemelor • Vasele de sange sunt extrem de umflate si vizibile la suprafata pielii • Aparitia ulceratiilor varicoase, cu sangerari si dureri dupa lovituri in zona gambei

Daca esti interesat sa afli mai multe detalii despre aparitia varicelor, modul de manifestare si simptomele care ar trebui sa-ti dea de gandit, intra pe AdioVarice.ro si descopera toate informatiile esentiale despre boala varicoasa.

Moduri de prevenire si de tratare a varicelor

Pentru cei care sunt predispusi la aparitia varicelor se recomanda miscarea si exercitiile fizice care pun sangele in miscare si care imbunatatesc circulatia. Este important sa se evita statul prea mult in picioare sau joc, picior peste picior, elemente care duc la blocarea circulatiei si la dilatarea venelor.

Chiar daca ai un loc de munca unde este nevoie sa stai destul de mult timp pe scaun, este bine sa nu tii picioarele in aceiasi pozitie mai mult de o jumatate de ora. Mai poti face pauze scurte in care sa te ridici si sa faci cativa pasi. Acest truc simplu ajuta la mentinerea constanta a circulatiei de la nivelul gambei piciorului.

Femeile insarcinate care au predispozitie spre formarea varicelor este bine sa tina cont de sfatul medicului si sa depuna cat mai putin efort, pentru a nu exercita o presiune si mai mare la nivelul picioarelor. De asemenea, cei care se lupta cu kilogramele in plus si observa fazele incipiente ale varicelor sunt sfatuiti sa urmeze o dieta recomandata de un nutritionist, care va fi personalizata in functie de nevoile si capacitatile organismului. De asemenea, se vor evita hainele mult prea stramte si aici vorbim de ciorapi, dresuri, colanti, pantaloni, care suprima circulatia normala a sangelui, mai ales daca sunt purtati pe parcursul intregii zile. Tocurile mai mari de 6 cm nu sunt recomandati sa fie purtati mai mult de cateva ore si acest lucru ar trebui sa se intample destul de rar, pentru ca tensiunea de la nivelul gambei nu face decat sa favorizeze sau sa agraveze starea varicelor.

In cazul in care ai observat semne de aparitie a varicelor este indicat sa mergi la un consult de specialitate. Aici medicul va putea sa observe prin palpare, ecografie sau alte metode mai amanuntite, starea varicelor si tendinta de evolutie. in functie de gravitate se pot recomanda ca tratament: compresele elastice care reduc semnificativ din procesul de evolutie al bolii, scleroterapia care presupune injectarea in venele afectate a substantelor sclerozante, cu rol de eliminare a tesutului bolnav. Tot pe AdioVarice.ro gasesti informatii utile despre tratamentul varicelor, de la tratamente conventionale si pana la cele mai noi tehnologii utilizate in boala varicoasa sau remedii naturiste.

Complicatii ale varicelor

Exista destule cazuri in care varicele nu au reprezentat o problema majora in stadiul incipient, de aceea persoanele au ales sa ignore sau sa trateze superficial zona, pentru ca dupa un timp sa ajunga la medic, intr-un stadiu mult mai avansat si cu riscuri mult mai mari.

Principala complicatie care poate sa apara este tromoboza venoasa, care presupune formarea chegurilor de sange, prin blocarea circulatiei sanguine normale. Acest cheag de sange poate ajunge, in timp, la inima si poate cauza decesul. Totodata, varicele se pot transforma in ulceratii venoase, mult mai dificil de tratat si care se pot complica in orice moment, mai ales in urma loviturilor si accidentelor. Afla mai multe despre complicatiile la care te expui prin ingnorarea varicelor, dar si care sunt cele mai bune optiuni de tratament vizitand AdioVarice.ro. Aici ai la dispozitie toate informatiile esentiale care te pot ajuta sa iei o decizie privind tratamentul si consultul medical de specialitate.

Concluzie

Boala varicoasa este destul de inofensiva la inceput, dar daca nu este tratata, in timp poate duce la complicatii extrem de grave, chiar deces. De aceea este importanta sa identifici cauzele care duc la dilatarea vaselor de sange de la nivelul picioarelor, eventualele afectiuni care favorizeaza circulatia deficitara a sangelui si sa iei masuri pentru combaterea acestora.

Consultul medical se recomanda de la primele semne de varice, pentru a mentine sub observatie evolutia bolii si pentru aplicarea tratamentului corespunzator.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului