Boli

#gripa sau raceala #tratament gripa #simptome gripa #gripa

Cat de periculoasa poate fi GRIPA

Sapte romani si-au pierdut viata dupa ce s-au imbolnavit de gripa, printre care si un bebelus in varsta de doar 10 luni, conform Institutului National de Sanatate Publica Romania. Desi, de cele mai multe ori, la adultii sanatosi si la copii, gripa este mai degraba o stare neplacuta decat o boala severa,  exista situatii cand aceasta stare se poate complica!

Cu toate ca unele infectii pot fi foarte usoare, persoanele bolnave de gripa au unele sau toate dintre urmatoarele simptome: febra, durere de gat, secretii nazale, tuse seaca, oboseala, durere de cap, dureri musculare. Puteti recunoaste o viroza respiratorie alta decat gripa, dupa debutul mai lent al bolii (incepe usor cu usturimi in gat, nas infundat, dureri de cap) cat si dupa evolutia mai usoara a bolii. Aceste forme de viroze respiratorii (raceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincitial re spirator, virusuri paragripale etc.), conform Institutului National de Sanatate Publica Romania.


Cat de periculoasa poate fi gripa

Complicatiile gripei pot include pneumonie, infectii ale urechii, infectii ale sinusurilor, deshidratare si agravarea afectiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva, astm sau diabet. La persoanele in varsta, gripa poate provoca, uneori, si/sau agrava anumite afectiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

“Gripa poate evolua catre pneumonie (infectie pulmonara), care poate fi cauzata chiar de virusul gripal, de o infectie bacteriana secundara, sau de asociatia dintre ele. Aparitia acestei complicatii este indicata de dispnee, wheezing, tuse cu expectoratie, cianoza si durerea toracica.

Cele mai frecvente complicatii sunt cauzate de flora bacteriana asociata, care provoaca sinuzite, otite, dar mai ales bronhopneumonii. De asemenea, mai putem aminti laringita, uneori cu tendinte de sufocare, bronsita capilara cu manifestari grave la copii si batrani, miocardita (inflamatia miocardului), meningo-encefalita (consta in inflamatia meningelui si a creierului din cauza unui agent infectios microbian sau virotic).

Atentie la semnele ce fac obligatorie prezenta la medic! In cazul varsticilor se poate manifesta sub forma unei stari confuzionale sau de obnubilare (ameteli, pierderea temporara a constientei), febra fiind absenta de multe ori la varste extreme.

La copiii mici, gripa poate determina aparitia crupului (inflamatie acuta a tractului respirator) si convulsii febrile (crize convulsive asociate cu febra), dar vindecarea este rapida.

Copiii din colectivitati sunt cei care se imbolnavesc cel mai usor si transmit virusul mai departe”, explica Expertul Acasa.ro, dr Loredana Pasniciuc.

Nu se iau antibiotice dupa ureche!

Medicii avertizeaza ca gripa trebuie tratata cat mai repede cu antivirale. “De preferat in primele 2 zile de la debut. Toate cazurile care NU se amelioreaza rapid (mai ales la copiii foarte mici sau la varstnicii de peste 65 de ani sau la pacientii cu boli cronice) trebuiesc reevaluate, eventual spitalizate si tratate cu antibioticele potrivite conform indicatiei medicului specialist. Doar medicul poate prescrie antibiotic, DUPa un consult complet (nu prin telefon...). “, recomanda dr Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC “Alessandrescu – Rusescu” si profesor la UMF „Carol Davila” din Bucuresti, initiatorul paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Cum putem preveni imbolnavirea

  • Vaccineaza antigripal!
  • Spala-te pe maini in mod regulat cu apa si sapun.
  • Acopera-ti gura si nasul cu un servetel atunci cand stranuti.
  • Acopera si arunca servetelul folosit. Nu reutiliza batiste sau servetele. Virusul gripei si alte virusuri respiratorii pot supravietui temporar in afara corpului, astfel incat te poti infecta atingand batiste si servetele utilizate.
  • Daca nu ao un servetel disponibil: stranuta acoperindu-ti in totalitate nasul si gura cu bratul.
  • Stai acasa cand sunteti bolnav.

CITESTE SI: 

Remedii naturale pentru gripa si raceala 

Ai neclaritati cu privire la vreun tratament? Citeste aici PROSPECTUL medicamentului care te intereseaza! 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului