Boli

#semne accident vascular cerebral #accident vascular cerebral

Care sunt indicatiile pentru un organism care a suferit un accident vascular cerebral?

Auzim din ce in ce mai des in jurul nostru despre persoane care au suferit un atac cerebral vascular. Desi este extrem de grav si poate lasa sechele pe viata, AVC-ul (accidentul vascular cerebral) are nevoie de atentie si ingrijire specifica.

El este o afectiune medicala majora si a treia cauza de mortalitate din lume.

Pacientul care a suferit o astfel de trauma tebuie sa beneficieze de recuperare cat mai rapida, chiar din etapa foarte grava.

Desi am fi tentati sa credem ca acest tip de accident este foarte comun doar in cazul persoanelor trecute bine de varsta a doua, iata ca lucrurile nu sunt tocmai asa. Specialistii au ajuns la concluzia ca accidentul vascular cerebral se remarca din ce in ce mai des in randul persoanelor tinere, care duc un stil de viata haotic si asupra carora stresul cotidian, neajunsurile si neimplinirile si-au pus serios amprenta.

Totusi, trebuie sa recunoastem ca incidenta accidentului cerebral creste odata cu inaintarea in varsta.

Factorii de risc ai bolii sunt reprezentati de:

  • varsta
  • hipertensiune arteriala
  • deficiente ale sistemului cardiac
  • atacuri ischemice tranzitorii
  • diabet zaharat
  • alte antecedente

Tratamentul corespunzator efectuat la timp

Tehnicile de recuperare incep cu unele proceduri care se aplica chiar in clipa in care pacientul este imobilizat la pat, in faza acuta a accidentului vascular. El risca sa aiba probleme la nivelul articulatiilor si la nivelul grupelor musculare care nu se mai pot contracta cu forta necesara. Tocmai de aceea, tratamentul cu Xeomin este extrem de indicat la adulti pentru reglarea simptomatica a distoniei cervicale in forma predominant rotativa (torticolis spasmodic) si al spasticitatii membrului superior post-accident vascular cerebral, manifestate prin articulatie a mainii in pozitie de flexie si inclestare a pumnului.

Recuperarea post-accident vascular depinde de la caz la caz, dar totodata presupune si utilizarea tehnicilor pentru mobilitate

Pacientul trebuie sa inceapa exercitii de recuperare in sala de gimnastica (posibil chiar cu saptamana a cincea). Mersul se face treptat si ajuta la stimularea si facilitarea recuperararii miscarilor pierdute in urma accidentului vascular cerebral. Asadar, discutam despre mobilitate asistata si fizioterapie, o suita de activitati ce vor pregati pacientul pentru mers. Mai mult decat atat, miscarea in apa si electrostimularea (alaturi de gimnastica pasiva) conlucreaza cu succes in etapa de recuperare, avand efecte benefice asupra intregului organism si a starii de bine.

Atentie sporita la alimentatie

Pacientul suferind nu are voie sa creasca in greutate. El are nevoie sa prinda forta si sa isi intremeze miscarile, dar trebuie sa beneficieze de o dieta controlata. Kilogramele in plus inseamna un efort suplimentar pentru sistemul osos si articular, ca atare, trebuie inlaturate cu orice pret alte dureri suplimentare.

Cum te poti feri de un accident vascular cerebral?

In primul rand cu grija sporita supra intregului sistem de sanatate. Ulterior, renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool, regimul alimentar bogat in fructe si legume, pastrarea in limite normale a greutatii corporale, controlul regulat al glicemiei si a tensiunii arteriale, precum si efecuarea miscarii zilnice sunt alte sfaturi pe care specialistii le recomanda pentru a reduce semnificativ riscul de accident cerebral.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului