Boli

# vindecare pacienti # beneficii ascunse boli # beneficii boli #vindecare #psiholog #boli

Care sunt beneficiile ascunse ale bolilor si de ce nu vor unii pacienti sa se vindece! Explicatiile psihologilor

Boala este consecinta unor convingeri false, adanc inradacinate in fiinta celui bolnav, uneori atat de adanc, incat ajung sa se manifeste la nivelul corpului fizic si putem vorbi in acest caz despre somatizare.

In opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, boala psihologica si emotionala este dureroasa, iar de cele mai multe ori, ea mutileaza sufletele in care si-a facut loc depresia, anxietatea, teama, nesiguranta, singuratatea, sentimentul ca esti nedreptatit, ca nimic nu mai are rost, ca nu mai esti important pentru nimeni. Mai mult, daca vei intreba persoanele aflate in acesta situatie, daca vor sa iese din aceste stari, cele mai multe, probabil, iti vor raspunde: "Da". insa foarte putine persoane din cele care vor da acest raspuns sunt cu adevarat dispuse "sa se faca bine".

"Pare de necrezut, este o afirmatie care poate revolta: "Este cineva care nu vrea sa se faca bine?" Raspunsul, oricat de ciudat ar parea, este da. in mod constient toti vrem sa ne fie bine, sa nu suferim, sa ne putem bucura de viata, sa radem, sa traim din plin. insa la nivel inconstient ceva din noi ne impiedica sa ne facem bine. Este vorba despre beneficiile ascunse ale bolii. Da, boala are si beneficii. Exista oameni care nu isi doresc sa fie cu adevarat vindecati, deoarece sunt in cautare de alinare, iar vindecarea este dureroasa, iar intoarcerea la o viata de om sanatos poate fi neplacuta, inconfortabila", explica psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Atentia si afectiunea celor din jur obtinuta prin manipulare

De cele mai multe ori, in ciuda bolii, persoanele in cauza se complac in aceasta situatie deoarece obtin atentia si afectiunea celor dragi, chiar daca prin intermediul manipularii de genul: "Nu vezi ca mi-e rau? De ce nu ma intelegi?" (in traducere "daca mie mi-e rau, tu cum iti permiti sa-ti fie bine"?), "Nu ai facut niciodata nimic pentru mine!" ;I exemplele pot continua la nesfarsit.

"Prin aceasta tehnica, persoana bolnava ii determina pe ceilalalti sa faca din ce in ce mai mult pentru el doar ca sa-l vada fericit. Tot acest joc manipulativ nu face nimic altceva decat sa adanceasca problemele psihologice/emotionale, deoarece faptul ca persoana de langa tine se simte vinovata ca tu nu esti fericit/a sau se simte dator sa renunte la nevoile si dorintele lui ca sa-ti fie tie bine, nu-ti rezolva problema ta ci, din contra, o alimenteaza. Mai mult de atat, persoana de langa tine, careia-i faci asta se poate imbolnavi si ea, iar tu, acel "bolnav si neinteles" nu vei fi capabil sa-i fi alaturi si "la rau" asa cum ti-a fost respectiva persoana, ba chiar te vei revolta: "cum ai indraznit sa te imbolnavesti si tu, cine mai are grija de mine acum?". Poate pleci si cauti pe altcineva "sa aiba grija" de tine si sa-ti mangaie durerile si starile depresive, dar nu te vei face bine niciodata alaturi de cineva care-ti intretine boala ci doar alaturi de partea sanatoasa din tine care poate lua atitudine si poate trece la actiune", explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Boala este oglinda in care ne putem vedea tendintele ascunse, negate

Luptandu-ne cu boala, si luandu-i ca aliati in acesta lupta si pe cei din jurul nostru, nu facem decat sa ne adancim si mai mult in durere. Negarea starilor depresive, anxioase, negarea suferintei, resentimentelor, negarea faptului ca intr-un moment al vietii ai nevoie de ajutor, devine un efort inutil care doar mascheaza simptomele dar nu le vindeca.

Boala este intotdeauna un semnal asupra consecintelor credintelor, faptelor si atitudinilor noastre, este cea care ne pune fata in fata cu noi insine. Ea este oglinda in care ne putem vedea tendintele ascunse, negate, condamnate ale sufletului nostru si fata mai putin placuta a defectelor noastre pe care ne este greu sa le recunoastem din cauza prejudecatilor si a inhibitiilor nascute din constrangeri sociale, familiale, religioase, politice, profesionale, s.a.m.d.

"Privita din acest punct de vedere, boala devine astfel cheia spre vindecare. Putem sa nu folosim acesta cheie sau putem alege constient sa indepartam umbrele amagitoare ale beneficiilor imediate si sa ne constientizam partile mai greu de acceptat pentru ego-ul nostru, mobilizandu-ne pentru a face lumina in propriul suflet, in propria minte si in propriul trup, oricat de greu ar parea la inceput. Procesul vindecarii este doar o chestiune de timp pentru cel ce are curajul sa inceapa sa se cunoasca, sa renunte la "beneficii" din teama de a nu le pierde, pentru cel ce nu se mai lasa condus de frica ci de dorinta de a se transforma cu adevarat in ceea ce-si doreste sa fie", conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare