Boli

#viral #antibiotice #tratament #infectie #medicamente #raceala

Cand trebuie sa iei antibiotice

Tratamentul cu antibiotice are un impact foarte mare asupra organismului nostru, iar daca nu este urmat asa cum trebuie, cat timp trebuie sau daca medicamentele nu sunt potrivite pentru afectiunea respectiva, lucrurile se pot inrautati foarte mult, provocand multe alte probleme.


In mod normal, tratamentul cu antibiotice trebuie recomandat doar de catre medic in urma unui set de analize si in niciun caz luat de la farmacie, la sfaturile vecinilor, a colegilor de munca sau a altor persoane. In mod normal, antibioticele nu se elibereaza fara prescriptie medicala , insa din pacate, uneori se mai fac si exceptii.


Utilizarea antibioticelor fara recomandarea medicului si in exces poate duce la intarirea bolii – mai exact, bacteriile din organism isi maresc rezistenta si devin mai apoi imune la orice alt medicament.


Inainte de a urma orice tratament, ar fi bine sa te stabilesti daca infectia pe care o ai in organism este una virala sau bacteriana. Iata diferentele dintre cele doua:


Ai o infectie virala daca ai...

 

  • secretii nazale
  • Tuse si alte semne ale unei infectii prezente la nivelul aparatului respirator superior
  • Febra usoara
  • Durere in gat
  • Dificultati in procesul de adormire
  • Alte simptome care dispar intr-o saptamana.


Adesea, simtpomele de mai sus sunt semne ale unei raceli comune care nu are nevoie de antibiotice pentru a fi tratata.  In mod normal, infectia virala dispare de la sine in numai cateva zile, asa ca nu trebuie sa te panichezi si sa incerci tot felul de tratamente medicamentoase de la farmacie.


Ai o infectie bacteriana daca...

 

  • Ai febra mare care se inrautateste mereu
  • Simptomele dureaza mai mult de 10 zile, iar starea ta nu pare sa se imbunatateasca.


Infectiile bacteriene pot fi rezultatul unei infectii „secundare” ceea ce inseamna ca virusul a fost initiat, dar intre timp a aparut o bacterie . Spre exemplu, sinuzita sau infectiile urechii sunt exemple de infectii secundare, astfel ca daca nasul inca mai curge dupa 10 – 14 zile, poate fi vorba de o infectie a sinusurilor care se trateaza cu antibiotice.


Totusi, chiar daca nu este placut sa urmezi un tratament pe baza de antibiotice, lipsa acestora iti vor slabi organismul si il vor face foarte vulnerabil in fata infectiei. Mai mult decat atat, in lipsa antibioticelor, infectia se va raspandi in organism, lucru care va da nastere unor noi afectiuni.


Nu uita insa ca mai inainte de orice trebuie sa mergi la un medic pentru o consultatie, eventual un set de analize si abia la recomandarea acestuia poti urma un tratament bazat pe antibiotice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare