Boli

#amigdalita #amigdale #operatie

Cand este necesara scoaterea amigdalelor

Amigdalectomia reprezinta indepartarea amigdalelor palatine din loja lor din cauza faptului ca acestea si-au depasit rolul de aparare al organismului si pentru ca au devenit astfel un factor agresional permanent. In trecut, aceasta interventie era mai des utilizata, insa in momentul de fata medicii prefera sa trateze inflamatia amigdalelor cu medicamente.


Medicii opteaza pentru tratamentul medicamentos deoarece amigdalele au rol de aparare a organismului impotriva infectiilor tractului respirator inferior. Totusi, infectiile tractului respirator repetate si netratate corespunzator constituie un focar de infectie si reprezinta un risc pentru inima, rinichi si articulatii , risc care poate fi eliminat prin operatia de eliminare a amigdalelor.


Iata situatiile in care scoaterea amigdalelor este necesara:

  • Abces amigdalian
  • Otite medii recurente
  • Dureri in gat recurente
  • Episoare repetate sau persistente de amigdalita
  • Amigdalita acuta care nu  raspunde la tratamentul cu antibiotic
  • Amigdalita cronica cu risc de infectare cardiaca
  • Amigdale marite care blocheaza trecerea alimentelor si a aerului
  • Flegmon amigdalian.


Cei mai predispusi la dezvoltarea simptomelor de mai sus sunt copiii, asa ca ei sunt si de cele mai multe ori supusi operatiei de indepartare a amigdalitelor.


Excizia amigdalei se efectueaza cu sangerare minima, cu dureri postoperatorii suportabile, recuparere facandu-se  in maxim sapte zile iar interventia se efectueaza in regim de spitalizare de o zi.


Operatia se poate realiza atat sub anestezie locala, cat si sub anestezie generala, in functie de riscuri si de pacient. Interventia dureaza aproximaiv 30 de minute, iar in prima zi dupa operatie, pacientul poate consuma doar sucuri de fructe , urmand ca din a doua zi el sa poata manca iaurturi, lactate,  supe strecurate, ceaiuri, piure-uri si compoturi.


In urmatoarele zile se pot consuma alimente usoare, moi, insa trebuie sa se evite alimentele acide, condimentele sau mancarurile dure, care se inghit cu dificultate.


Ca alternativa in locul operatiei de extirpare a amigdalitelor este pulverizarea laser sau cu radiofrecventa a criptelor amigdaliene, in exista riscul ca acestea sa distruga doar o parte a tesutului limfoid – de aici se pot provoca diverse infectii in profunzimea amigdalei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare