Boli

#testul papanicolau #cancer col uterin #simptome cancer #virusul papiloma uman

Cancerul de col uterin: cum se dezvolta, factori de risc si prevenire

Cancerul de col uterin se caracterizeaza prin aparitia unor celule care se inmultesc haotic la nivelul cervixului. Cancerul de col uterin, denumit si cancer cervical, afecteaza in special femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, dar, in cazul in care este descoperit in faze incipiente, se poate vindeca. Iata cateva informatii despre cancerul de col uterin care te-ar putea ajuta!

Ce este colul uterin (cervix)?

Colul uterin este situat la capatul inferior al uterului si face legatura dintre vagin si uter. In mod normal, colul uterin sta inchis, doar in timpul travaliului se deschide, permitand bebelusului sa treaca prin canalul de nastere. De asemenea, in timpul menstruatiei, sangele curge din uter prin cervix.

Cum se dezvolta cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin se dezvolta din celule canceroase, care apar pe suprafata cervixului. Evolutia lui este lenta, iar celulele precanceroase sau anormale pot fi detectate prin intermediul testului Papanicolau, inainte de dezvoltarea propriu-zisa a cancerului. In momentul in care celulele colului uterin incep sa se modifice, devenind anormale, boala se numeste displazie.

Displazia cervicala (displazia de col uterin) este un termen care descrie aparitia de celule anormale pe suprafata colului uterin. Afectiunea propriu-zisa nu este grava, insa este considerata o stare precanceroasa. In cazul in care nu este tratata, displazia poate evolua catre o forma precoce de cancer, denumita "carcinom in situ" si apoi catre cancer de col uterin invaziv.

Cancerul de col uterin si HPV

Potrivit oamenilor de stiinta, exista o legatura intre HPV (Human Papilloma Virus) si cancerul de col uterin. In cazul in care ai HPV, este mult mai important sa iti faci in mod regulat testul Papanicolau. Cu ajutorul acestui test pot fi detectate schimbarile precanceroase.

Virusul Papiloma uman (HPV) este cauza aparitiei verucilor (negi) si poate determina modificari canceroase la nivelul cervixului uterin. HPV se transmite prin contactul direct si exista mai mult de 100 de tipuri ale acestui virus.

Factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin

Femeile care nu isi fac testele la timp sunt mai predisuse la a dezvolta cancer de col uterin. De asemenea, cele care au sistemul imunitar slabit - din cauza HPV-ului, de exemplu, precum si femeile care fumeaza, sunt susceptibile de a dezvolta cancer de col uterin.

Printre factorii care pot contribui la dezvoltarea cancerului de col uterin se numara:

  •  suferi de chlamydia, o boala cu transmitere sexuala;
  •  mananci putine fructe si legume;
  •  esti supraponderala;
  •  folosesti pilule anticonceptionale;
  •  ai avut mai multe sarcini;
  •  sora sau mama ta au avut cancer de col uterin;
  •  mama ta a luat un medicament numit diethylstilbestrol in timp ce era insarcinata cu tine.

Prevenirea cancerului de col uterin

Cel mai important mod de a preveni cancerul de col uterin este prin efectuarea testului Papanicolau in mod regulat. Un asemenea test poate detecta modificarile precanceroase ale celulelor colului uterin, inainte sa se dezvolte cancerul. O depistare precoce inseamna o sansa in plus de supravietuire. Testul Papanicolau este un test rapid si nedureros care ti-ar putea salva viata.

Sursa foto: healthxchange.com.sg

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului