Boli

#burkholderia cepacia #bacterie #fibroza chistica #plamani #infectie #sistem imunitar

Burkholderia cepacia, bacteria din spital care poate ucide

burkholderia cepacia este bacteria gasita vinovata de provocarea infectiilor grave de la spitalul CF 2 din Bucuresti. Tragediile se pare ca au fost produse din cauza acestui germen susceptibil sa genereze o toxina care afecteaza organismul, prin declansarea unor multiple insuficiente de organ. O astfel de infectie poate provoca extrem de usor moartea pacientului.

Tocmai de aceea, este foarte important sa stii cum actioneaza si unde se gaseste aceasta bacterie, pentru a sti cum sa reduci riscurile de a o contracta.

Burkholderia cepacia apartine unui grup de bacterii gram-negative compuse din cel putin alte opt specii diferite: Burkholderia multivorans, B. cenocepacia, B. cietnamiensis, B. stabilis, B. ambifaria, B. dolosa, B. anthina si B. pyrrocinia. Burkholderia cepacia este un agent patogen pentru om care provoaca adesea pneumonie la pacientii cu un sistem imunitar slabit sau care sufera deja de o boala pulmonara.

 

Unde se gaseste bacteria burkholderia cepacia?

 

Aceasta bacterie se gaseste in general in apa si sol si poate sa supravietuiasca perioade prelungite de timp in medii umede. O contaminare intre oameni s-a remarcat in mediul spitalicesc de la pacienti purtatori ai acestei bacterii. Burkholderia este o bacterie rezistenta la numeroase antibiotice, mai mult decat atat se pare ca ar fi capabila sa supravietuiasca in betadina, un antiseptic cu iod.

Atentie! Burkholderia cepacia poate trai pe diverse suprafete precum mobila, chiuveta, haine sau lenjerie de pat pana la doua ore in mediu uscat si aproximativ 24 de ore in mediu umed. Chiar daca este posibila transmiterea in mod indirect prin contactul cu obiectele infectate, cel mai frecvent mod de raspandire a bolii este de la om la om.

 

Cum actioneaza burkholderia cepacia asupra organismului?

 

In aceasta boala, pacientul poate sa nu manifeste niciun simptom sau poate sa sufere la fel ca in cazul oricarei alte infectii pulmonare: febra, tuse, congestie nazala , respiratie ingreunata sau suieratoare etc. Potrivit cercetarilor, burkholderia cepacia este o bacterie mai rar intalnita care insa prezinta o amenintare semnificativa pentru bolnavii de fibroza chistica. Denumita si mucoviscidoza, fibroza chistica este o boala cronica mostenita genetic, in care mucusul devine vascos si uscat, fapt ce duce la blocarea anumitor organe.

In momentul in care burkholderia cepacia patrunde in organism se pot produce trei efecte negative, din pacate imposibil de prevazut. In anumite cazuri, burkholderia poate coloniza in plamani, fara macar sa apara vreun simptom. Uneori, aceasta bacterie gram se inmulteste in plamani si provoaca infectii pulmonare grave si chiar inflamatii care duc la o deteriorare lenta a functiei pulmonare.

Situatia cea mai grava este atunci cand bacteria burkholderia cepacia se raspandeste in tot organismul si provoaca „sindromul cepacia”, care duce la o deteriorare rapida a functiei pulmonare. Sindromul cepacia este o afectiune grava care nu raspunde intotdeauna la tratament. Din pacate, exista situatii in care chiar si cu un tratament adecvat bolnavul moare.

 

Ce mai trebuie sa stii despre bacteria burkholderia cepacia

 

  • Diagnosticul de infectie cu bacteria gram cepacia se pune numai in urma unei culturi de exudat faringian (sputa);
  • Persoanele cu un sistem imunitar sanatos sunt rar afectate de aceasta bacterie, insa bolnavii cu un sistem imunitar slabit – mai ales cei care sufera de afectiuni pulmonare – prezinta un mare risc de contractare a burkholderia cepacia.;
  • Daca ai fost infectat cu orice tulpina de bacterie burkholderia evita contactul cu persoane sensibile (copii, bolnavi, gravide, batrani etc), dar si cu persoane infectate cu aceeasi bacterie. Chiar daca ai fost colonizat cu un anumit tip de bacterie burkholderia nu te impiedica sa contractezi o alta tulpina. Chiar si in spital este indicat sa fii izolat si sa stai singur in camera;
  • O persoana care a contractat burkholderia trebuie sa acorde o atentie speciala tratamentului: curatarea cailor respiratorii, folosirea unor bronhodilatatoare si a unor mucolitice, o dieta alimentara corespunzatoare. In cazul in care colonizarea bacteriei se transforma in infectie, tratamentul se complica deoarece obligatoriu trebuie sa se apeleze la ajutorul antibioticelor.

 

Atentie! Daca suferi deja de fibroza chistica (mucoviscidoza) nu ai ce sa faci pentru a elimina complet riscul de contractare a bacteriei, insa poti reduce acest risc daca tii cont de cateva reguli de igiena: nu imparti cu alte persoane alimentele sau bautura, ustensile de uz comun, obiecte personale etc; stai la cel putin 3 m daca o persoana tuseste; spala-te imediat pe maini daca ai atins obiecte umede sau sputa.

Sursa foto : cooperlab.wikidot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare