Boli

#medicamente sarbatori #mancaruri Sarbatori

Bucura-te la maximum de sarbatori! Ce nu trebuie sa-ti lipseasca din casa

Din Ajunul Craciunului pana la Sfantul Ioan, in casele romanilor se desfasoara un adevarat maraton culinar de 14 zile. Cum obiceiurile romanesti sunt destul de greu de schimbat, nutritionistilor nu le ramane decat sa dea unda verde la preparate specifice Sarbatorilor, dar cu o conditie esentiala: cumpatarea. Altfel spus, este permis sa mancam din toate, dar cate putin.

 

Persoanele care au tinut post si cele care au afectiuni cronice digestive, diabet, boli cardiace, renale sau hepato-biliare trebuie sa acorde multa atentie fata de cantitatea si tipul de alimente sau bauturi pe care le consuma, pentru a preveni aparitia unor complicatii. Iata si alte recomandari care va vor ajuta sa evitati problemele digestive in perioada Sarbatorilor.

Produsele traditionale de Craciun sunt extrem de greu de digerat, din cauza continutului mare de grasimi si proteine si constituie adevarate „bombe calorice”. Carnea grasa, prajelile, tocaturile, cozonacii, maioneza, prajiturile cu crema, consumate in exces si insotite de alcool, pot provoca de la simple indigestii si enterocolite pana la redutabile colici biliare, pancreatita acuta, coma diabetica sau hepatica s.a. Pentru a evita aceste pericole, respectati urmatoarele sfaturi ale nutritionistilor:

  • Limitati-va la portii mici, mancati esalonat, in mai multe reprize. Nu va grabiti sa mancati la o singura masa toate felurile de mancare preparate. 
  • Evitati sa incepeti masa de Craciun sau de Revelion cu stomacul gol. Mancati ceva usor la micul dejun, respectiv pe timpul zilei. 
  • Nu mancati la ore foarte tarzii in ziua precedenta si nu va culcati cu stomacul plin. 
  • Feriti-va de asocierea la aceeasi masa a bauturilor carbogazoase si/sau alcoolice, prajelilor, tocaturilor, grasimilor, muraturilor si dulciurilor, aceasta fiind o adevarata „bomba” care declanseaza problemele digestive. 
  • Consumati fructe si legume crude, care usureaza digestia. 
  • Mancati lent si mestecati indelung alimentele, pentru a facilita activitatea corecta a stomacului. 
  • Hidratati-va corect cu apa si sucuri naturale. 
  • Iesiti la aer curat, faceti o plimbare dupa masa sau chiar cateva exercitii usoare. 
  • Daca aveti afectiuni cronice, nu uitati de indicatiile medicului privind regimul si tratamentul medicamentos. 

 

Mica farmacie de acasa 

 

Medicii ne sfatuiesc sa revizuim mica trusa farmaceutica de acasa, astfel incat sa avem la indemana solutiile care sa ne ajute la nevoie, cum ar fi:

  • Infuziile din plante (sunatoare, menta, galbenele, papadie, anghinare) sunt recunoscute pentru proprietatile lor benefice asupra aparatului digestiv. Aceste infuzii, baute calde si neindulcite, dupa mese, le sunt de mare ajutor persoanelor care sufera indigestii, crampe abdominale, dispepsii provocate de mesele bogate in grasimi si zaharuri. Infuzia de sunatoare are si efecte antidepresive, datorita carora va veti linisti si va veti simti mai bine.
  • Suplimente de baza de enzime naturale si plante, care stimuleaza functia digestiva, previn senzatia de greutate in stomac, balonarea, greata si refluxul gastro-esofagian.
  • Medicamente antispastice, pansamente gastrice, drenante biliare.
  • Preparate antidiareice cu efect rapid in reducerea duratei si intensitatii diareei. Un astfel de antidiareic este gelatina tanat, o substanta care actioneaza din primele 12 ore de la administrare. Gelatina tanat nu se absoarbe sistemic, nu actioneaza asupra sistemului nervos central si nici asupra motilitatii intestinale. 

Sursa foto: earmarkcaraudio.blogspot.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare