Boli

#gonoreea #boli cu transmitere sexuala Romania #boli cu transmitere sexuala #sifilis #chlamydia

Bolile cu transmitere sexuala, ignorate de romani. Sifilisul ne plaseaza pe locul al doilea in Europa

Tara noastra se situeaza in primele 10 locuri din Europa in ceea ce priveste incidenta infectiilor cu transmitere sexuala. Conform datelor colectate in ultimii ani de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor, Romania se afla pe locul 2 in cazul infectiei cu sifilis, principala cauza fiind contactul sexual neprotejat.

In Romania, cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala sunt Chlamydia, sifilisul si gonoreea. Aproximativ 50% din mamele cu ITS – infectii cu transmitere sexuala – dau aceste infectii si copiilor.

Studiile arata ca peste 30% din tinerii cu varsta cuprinsa intre 15-24 de ani nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, in timp ce 16% dintre acestia nu au folosit niciodata aceasta metoda de protectie. De asemenea, contactul sexual neprotejat continua sa fie, in Romania, calea de transmitere a infectiei cu HIV cea mai des intalnita pentru categoria de varsta 25 – 29 de ani.

“In 75% din cazuri, bolile cu transmitere sexuala nu prezinta simptome, insa in momentul depistarii lor, acestea pot fi intr-un stadiu avansat, foarte grav.

Debutul infectiei este foarte discret, iar netratarea acesteia poate afecta, in cazul femeilor, uterul, trompele uterine si ovarele. Principala cauza o reprezinta contactul sexual neprotejat, dar unele infectii pot aparea si independent de aceasta cale de transmitere, cum este cazul infectiei candidozice. Din pacate, in Romania, peste 90% din tinerii cu varsta cuprinsa intre 15 – 24 de ani nu s-au testat niciodata pentru depistarea unei boli cu transmitere sexuala, iar comunitatea medicala din tara noastra trebuie sa actioneze in consecinta, prin promovarea unui comportament sexual adecvat si educarea populatiei pentru a apela la servicii medicale specifice.“ a declarat dr. Iosif Niculescu, medic specialist Obstetrica-ginecologie, scrie adevarul.ro.
 

 

Pe 13 si 14 mai, specialistii vor prezenta solutii pentru prevenirea infectiilor cu transmiteer sexuala in cadrul Simpozionului “Preventia si depistarea precoce a bolilor infectioase cu transmitere sexuala”, organizat de Asociatia SAMAS, impreuna cu Societatea de Boli Infectioase si Societatea de Medicina a Familiei. Accesul este gratuit.


In cadrul evenimentului, vor fi comunicate si rezultatele screening-ului national de evaluare a factorilor de risc pentru bolile cu transmitere sexuala – hepatite cu virus B si hepatite cu virus C si HIV de catre Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare