Boli

#probiotice # prebiotice #prevenire infectii #vitamina c

Bolile copilariei, „un rau necesar”. Cum prevenim complicatiile

Flora intestinala are un rol esential in apararea organismului contra infectiilor. Intestinul contine 60%-70% din celulele imunitare ale organismului. De aceea, flora intestinala exercita un efect de bariera care limiteaza patrunderea si inmultirea agentilor patogeni. Un studiu, in care au fost inclusi 135 de copii prescolari si scolari, demonstreaza ca o flora intestinala reechilibrata, prin administrarea de probiotice si prebiotice, ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii si a celor gastrointestinale.



Odata cu intrarea in colectivitate, copiii se confrunta frecvent cu infectii respiratorii sau gastrointestinale. Aceasta este o etapa oarecum fireasca din viata copiilor nostri, iar imbolnavirile repetate nu trebuie sa ne alarmeze, sustin medicii pediatri. Potrivit acestora, in perioada numita a bolilor copilariei are loc maturizarea sistemului imunitar, el este in actiune, isi face datoria si „creste” odata cu copilul nostru. De aceea, pediatrii spun ca bolile copilariei sunt „un rau necesar”, pentru ca invata sistemul imunitar al copilului cum sa lupte cu boala si ii creeaza acestuia o banca de anticorpi pentru toata viata. Asadar, racelile frecvente de la gradinita nu trebuie sa ne sperie. Dar tot medicii ne spun ca asta nu inseamna sa ajungem in extrema de a considera si bolile grave sau complicatiile lor drept un lucru firesc. Nicidecum! Iar pentru a ne proteja copilul de aceste imbolnaviri serioase avem la indemana solutii simple si dovedite stiintific. Una dintre acestea este cresterea apararii naturale a organismului prin reechilibrarea florei intestinale.

Cum putem stimula sistemnul imunitar 


Un studiu clinic, controlat-placebo, efectuat pe un numar de 135 de copii prescolari si scolari, demonstreaza ca reechilibrarea florei intestinale prin administarea de probiotice si prebiotice reduce riscul bolilor infectioase si al complicatiilor acestora in randul copiilor. Studiul, coordonat de Mario Cazzola, a fost prezentat in cadrul Congresului ORL al European Respiratory Society (2010).

In cadrul studiului, copiii au fost impartiti in doua grupuri: unii au primit un placebo, iar celorlalti li s-a administrat zilnic un pliculet ce continea o combinatie unica de: probiotice de la Institutul Rosell, prebiotice (fructo-oligozaharide din sfecla de zahar) si vitamina C.

Dupa trei luni, rezultatele au fost urmatoarele: in randul copiilor care au primit probiotice, prebiotice si vitamina C, riscul de boli infectioase a fost cu 25% mai mic comparativ cu grupul placebo, iar numarul copiilor care au absentat de la scoala din cauza unei imbolnaviri a scazut cu 40% in raport cu grupul placebo.

Surse naturale de probiotice si prebiotice

Iaurturile, sana, kefirul si branzeturile, dar si varza murata si muraturile fermentate natural sunt principalele surse de probiotice.

Pe de alta parte, alimentele cu cel mai mare continut de fibre prebiotice sunt: ceapa, usturoiul, bananele, anghinarea, prazul, sparanghelul si radacina de cicoare.
 

Sursa foto: sheknows.com

 

Iaurturile, sana, kefirul şi brânzeturile

Citeste mai mult: adev.ro/n2xn8t
aurturile, sana, kefirul şi brânzeturile

Citeste mai mult: adev.ro/n2xn8t
aurturile, sana, kefirul şi brânzeturile

Citeste mai mult: adev.ro/n2xn8t

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare