Boli

#boli cardiovasculare #arterita #bap

Bolile cardio-vasculare, pe intelesul pacientilor

Cunoscuta si sub denumirea de arterita, BAP este o afectiune in care arterele care transporta sange catre picioare se ingusteaza sau se astupa, modificand circulatia normala a sangelui. Doar unul din trei Pacienti prezinta simptome, boala fiind astfel dificil de diagnosticat si tratat.


Cel mai frecvent simptom este durerea, cu caracter de crampa ce apare la nivelul picioarelor, dupa mersul pe o anumita distanta. Durerea se amelioreaza rapid si complet dupa oprirea efortului, dar in timp, odata cu agravarea bolii, devine permanenta.


Riscul de BAP este mai mare la persoanele care fumeaza, sufera de diabet, de dislipidemie sau de hipertensiune si la persoanele cu varsta peste 55 de ani la barbat sau peste 65 de ani la femeie.


BAP afecteaza calitatea vietii pacientilor si se asociaza cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave (infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte de cauza vasculara); prevenind si tratand boala arteriala periferica se reduc semnificativ aceste riscuri.


Boala cardiovasculara provoaca anual aproximativ 17 milioane de decese la nivel mondial, preconizandu-se ca pana in 2020 numarul acestora va ajunge la 25 de milioane pe an.


Peste 10.000 de pacienti vor beneficia de educatie medicala pentru preventia si controlul bolilor cardiovasculare, printr-un program realizat de  Societatea Nationala de Medicina Familiei in parteneriat cu Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis


Primul modul al programului de educatie medicala pentru pacienti cu tema “Ne preocupa sanatatea noastra? Putem preveni afectiunile cardiovasculare?” va implica peste 60 de medici formatori cu vasta experienta in practicarea medicinei de familie si se va derula in aproximativ 30 de orase. 


Boala cardiovasculara
este principala cauza de deces si dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabila de 17 milioane de decese in fiecare an. Specialistii estimeaza ca in zece ani numarul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an. Potrivit studiului EuroAspire III , 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile cardiovasculare. Dintre tarile europene, cele mai afectate de bolile cardiovasculare, in termeni de mortalitate si incidenta, sunt cele centrale si estice.


Romania se afla in primele 4 locuri in lume in ceea ce priveste mortalitatea de cauza cardiovasculara. Riscul de aparitie a bolii cardiovasculare la populatia adulta din Romania in urmatorii 10 ani este de 3,5%.  In acest context, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), in parteneriat cu Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis, demareaza un program de educatie medicala adresat pacientilor din aproximativ 30 de orase ale tarii. Primul modul al programului cu tema “Ne preocupa sanatatea noastra? Putem preveni afectiunile cardiovasculare?” desfasurat in perioada 26 octombrie 2010 – martie 2011, va implica peste 60 de medici formatori cu vasta experienta in practicarea medicinei de familie si peste 10.000 de pacienti, care vor participa la prezentari si discutii despre factorii de risc cardiovascular, despre importanta preventiei si solutii de tratament.

„Din pacate, majoritatea pacientilor au dificultati in respectarea recomandarilor si in asumarea unui stil de viata sanatos: alimentatie corecta,  mentinerea unei greutati corporale in limite normale, renuntarea la fumat, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, si, ceea ce este foarte ingrijorator, au o aderenta scazuta la tratament. Nerespectarea acestor recomandari creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Spre exemplu, fumatorii au risc dublu de a face infarct miocardic, obezitatea este cauza majora a diabetului zaharat de tip 2, sedentarismul dubleaza riscul afectiunilor coronariene”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu , Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei.


Primul modul al programului va avea drept subiect „Boala arteriala periferica”. Pe langa prezentarile medicilor, pacientii vor beneficia de brosuri informative si determinari gratuite ale indicelui glezna-brat utilizate pentru depistarea bolii arteriale periferice. In functie de rezultatele testelor, pacientii vor fi indrumati catre medici specialisti, fiind monitorizati indeaproape de medicii lor de familie.


„Aceste intalniri vor fi realizate cu ajutorul unor medici formatori cu o bogata experienta in practica medicinei de familie. Informatiile vor fi furnizate pacientilor intr-o forma prietenoasa si pe intelesul lor. Abordam fiecare factor de risc cardiovascular in parte, explicand ce rol joaca in cresterea riscului de evenimente cardiovasculare, cum poate fi controlat si modificat”, a completat Dr. Rodica Tanasescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare