Boli

#Boli rare in lume #boli rare # boli bizare #sindromul sirena

Boli rare: Sindromul sirena, afectiunea ciudata care curma vieti fragede

Sindromul sirena sau sirenomelia este o afectiune extrem de rara, care apare o data la 70.000 de nasteri. Majoritatea copiilor nascuti cu aceasta malformatie nu traiesc foarte mult timp de la nastere, chiar daca se intervine chirurgical. De asemenea, multi dintre fetusii care prezinta sindromul sirena se nasc deja morti. Medicii au descoperit ca aceasta afectiune ciudata apare in cazul sarcinilor cu gemeni identici, insa nu se stiu cauzele exacte care duc la aceasta malformatie bizara.

Shiloh Pepin, singura care a supravietuit pana la 10 ani

Shiloh Pepin a fost una dintre putinele persoane care s-au nascut cu sindromul sirena si au reusit sa supravietuiasca mai mult timp. Chiar daca medicii nu i-au dat prea multe sanse la viata, spunand ca va mai trai maxim cateva ore sau zile, micuta s-a incapatanat sa traiasca pana la varsta de 10 ani. Shiloh a fost singurul copil care a trait atat de mult cu aceasta afectiune atat de bizara.

Shiloh s-a nascut cu picioarele lipite, nu avea colon, anus si nici vagin. Ii lipseau, de asemenea, mai multe vase de sange ale picioarelor si ii functiona doar o bucata din rinichi.

Incapatanarea cu care si-a dorit sa traiasca Shiloh i-a uimit pe toti medicii din lume. In ciuda numeroaselor transplanturi prin care a trecut, micuta era o fire mereu vesela si dornica de viata. Imediat dupa nastere, Shiloh a trecut prin prima sa mare problema. Rinichiul sau a cedat in intregime si a fost nevoita sa poarte pungi pentru colectarea mictiunilor, deoarece sistemul sau digestiv nu functiona normal.

In anul 2007, Shiloh a fost supusa unui nou transplant de rinichi, iar dorinta de viata a lui Shiloh a invins si de aceasta data.

Cu toate aceste eforturi, micuta sirena a murit la varsta de 10 ani, in 2009, din cauza unei pneumonii acute.

Cauzele sindromului sirena

Sindromul sirenei este in general fatal, iar in 99% din cazuri fetusii nu supravietuiesc mai mult de doua zile, din cauza malformatiilor organelor interne. Oamenii de stiinta inca nu au gasit o cauza exacta a aparitiei sindromului sirena, insa au gasit unele ipoteze pe care incearca sa le si demonstreze.

Cercetatorii au descoperit ca sindromul sirena este cauzat de formarea anormala a vaselor de sange din cordonul ombilical. In general, fetusii normali au doua artere ombilicale si o vena ombilicala, in timp ce fetusul sirena are doar unul. De asemenea, in cazul in care si fetusul sirena prezinta ambele artere, una dintre ele este de obicei blocata.

Astfel, cu doar o artera ombilicala, fetusul nu primeste cantitatea de sange de care are nevoie si creste anormal, deoarece aceasta vena are rolul de a hrani si dezvolta partea inferioara a corpului fetusului.

Asadar, din cauza acestei malnutritii, membrele inferioare ale fetusului nu se dezvolta normal si raman lipite intre ele.

Sindromul sirena poate sa apara in timpul unei sarcini, daca viitoarea mama nu se ingrijeste si hraneste corect sau daca este purtatoare a unei anomalii genetice. De asemenea, si tatal poate duce la aceasta boala a fatului daca prezinta o gena cu anomalii.

Sursa foto: descopera.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare