Boli

#boli rare #sindromul varcolacului #hipertricoza

Boli rare: oamenii care se transforma in varcolaci

Sindromul varcolacului, asa cum este numita neoficial hipertricoza, este o anomalie care duce la cresterea exagerata de par pe corp, facandu-i pe oameni sa capete trasaturile unor animale. Aceasta boala se prezinta sub mai multe forme si poate fi totala sau partiala. Astfel ca hipertricoza poate fi o boala congenitala, dobandita la nastere, sau poate aparea pe parcursul vietii.

Primul caz a aparut in 1537

Primul caz al acestui sindrom a fost mentionat chiar din 1537, la Pedro Gonzalez, numit si "omul padurii".

Cel mai mediatizat caz a fost insa cel al Juliei Pastrana, care a trait intre anii 1834-1860, si care a intrat in atentia artistilor de circ, care s-au gandit sa faca rapid bani, profitand de boala sa. Ea a calatorit toata viata alaturi de circari de-a lungul Statelor Unite ale Americii, fiind prezentata ca "Doamna cu barba". Julia Pastrana avea toata suprafata corpului acoperita cu par negru, chiar si palmele, si gingiile.

Sindromul varcolacului continua sa apara si in prezent

1. Yu Zhenhuan

Cazului copilului chinez Yu Zhenhuan a fost mentionat pentru prima oara in anul 2002. Yu s-a nascut in provincia chineza Anshan in 1979, iar parul in exces a inceput sa ii apara la varsta de 2 ani, cand acesta a inceput sa aiba probleme auditive din cauza unei acumulari de par in urechi.

In cele din urma, 96% din corpul sau a fost acoperit de par. Cu toate acestea, Yu a continuat sa duca o viata normala si, profitand de aspectul sau ciudat, s-a lansat in muzica, una dintre marile sale pasiuni fiind rockul.


2. Supatra Sasuphan

Supatra Sasuphan, o fata de 13 ani din Thailanda, sufera de sindromul varcolacului. Ea fost mereu tachinata de ceilalti copii, care o numesc "fata de maimuta" sau "fata de lup". Cazul micutei a intrat chiar si in Cartea Recordurilor.

Supatra este unul dintre cei 50 de suferinzi ai acestui sindrom cauzat de o anomalie cromozomiala.


3. Pruthviraj Patil

Pruthviraj Patil este un tanar din Mumbai, India, care sufera de aceeasi boala. El are toata fata si corpul acoperite de par gros si incalcit. Desi parintii sai au recurs la diverse remedii pentru a-l vindeca, atat la cele traditionale, cat si cele chirurgicale cu laser sau homeopatie, nimic nu a functionat.

Pruthviraj Patil a marturisit ca a fost extrem de fericit in momentul in care medicii au reusit sa ii elimine parul, insa pur si simplu acesta a crescut rapid la loc.


4. Fratii Ramos Gomez

Larry si Danny Ramos Gomez sunt din Mexic si ambii s-au nascut cu hipertricoza. Ei s-au alaturat lumii divertismentului inca din copilarie. Au lucrat la un circ, unde au invatat sa efectueze magii si acrobatii. Cei doi s-au casatorit, iar copiii lor si alti 20 de membri sunt afectati de acest sindrom. Larry Gomez a fost si protagonistul unui reality-show.


5. Jesus Aceves

Jesus Aceves este din Loreto, Zacatecas, Mexic, si este a doua persoana din familia sa care s-a nascut cu aceasta afectiune rara, cunoscuta sub numele de hipertricoza. Fata sa este acoperita integral cu par, facandu-l sa semene cu un varcolac. Jesus este casatorit si are doua fiice, dintre care una are aceeasi boala.




Sursa foto: bubblews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare