Boli

# persoane in varsta #varstnici #afectiuni #boli

Boli frecvente in randul persoanelor in varsta

Ritmul imbatranirii populatiei este mult mai rapid decat in trecut. Pana in 2050, este de asteptat ca numarul persoanelor cu varste de peste 60 de ani sa ajunga la doua miliarde, o crestere semnificativa fata de anul 2015, cand erau doar 900 de milioane in aceasta categorie. Majoritatea statelor de pe glob se confrunta cu provocari majore in a se asigura ca sistemele lor de sanatate sunt pregatite pentru aceasta schimbare demografica.

La nivel biologic, imbatranirea se produce ca urmare a unor degradari celulare, cauzate de trecerea timpului. Drept urmare, are loc o scadere treptata a capacitatii fizice si mintale, riscul de imbolnavire creste si, in cele din urma, decesul este iminent.

Cu toate ca unele probleme de sanatate cu care se confrunta persoanele varstnice sunt genetice, multe dintre acestea sunt asociate cu mediul social in care traiesc (case, cartiere, comunitati) si cu caracteristicile personale (sex, etnie, statut socio-economic).

Exista cateva afectiuni de care sufera mai frecvent varstnicii in comparatie cu persoanele tinere.

Boli asociate cu scaderea densitatii oaselor si a masei musculare

Osteoporoza este una dintre afectiunile care apar frecvent in randul persoanelor de peste 50 de ani. Sunt mai afectate de aceasta boala osoasa degenerativa, care determina pierderea masei osoase si a tesutului osos, femeile aflate la menopauza. La inceput, simptomele bolii sunt foarte subtile, insa odata ce aceasta progreseaza, creste riscul de fracturi in timpul desfasurarii unor activitati de rutina.

De asemenea, osteoartrita se numara printre cele mai frecvente afectiuni cronice in randul persoanelor varstnice, fiind o cauza frecventa a durerii si handicapului. Potrivit studiilor, prevalenta acestei boli este mai mare la femei decat la barbati. Obezitatea reprezinta un factor de risc pentru osteoartrita si, pe masura ce populatia imbatraneste (in special cea supraponderala), rata artritei de sold si de genunchi va creste.

Masa si forta musculara scad odata cu cel de-al patrulea deceniu de viata. Pana la varsta de 85 de ani, aproximativ 20% dintre oameni vor suferi de sarcopenie (pierderea masei si fortei musculare), sustin oamenii de stiinta. Printre factorii care duc la aparitia sarcopeniei se numara inflamatia cronica, scaderea nivelului hormonal, deteriorarea functiei mitocondriale musculare si a functiei celulei stem musculare.

Oasele fragile si muschii slabiti afecteaza capacitatea de miscare a persoanelor varstnice. Insa un stil de viata activ, in care sunt alocate cel putin 30 de minute pe zi sportului, o dieta alimentara sanatoasa, bogata in fructe, legume si alimente cu un continut ridicat de calciu si vitamina D, precum si consumul unor suplimente articulatii contribuie la mentinerea oaselor puternice si la incetinirea procesului de pierdere a masei musculare.

Boli asociate modificarilor senzoriale

Cresterea productiei de cerumen (denumit in termeni populari „dop de ceara“), odata cu imbatranirea, este una dintre cauzele pierderii auzului. Prevalenta pierderii acestui simt difera in functie de varsta persoanelor si de factorii de risc cu care se confrunta. Drept urmare, si calitatea vietii scade. Aproximativ jumatate dintre adultii cu varsta de peste 85 de ani au deficiente de auz. In acest context, aparatele auditive pot ajuta persoanele varstnice sa auda mai bine.

De asemenea, acuitatea vizuala scade pe masura ce trec anii. Astfel, apare presbiopia, care reprezinta dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape de ochi si este determinata de scaderea puterii de acomodare a ochiului. Pana acum, nu au fost identificate solutii pentru a impiedica aparitia presbiopiei sau pentru a stopa progresia acesteia.

Si functia vestibulara este afectata la batranete. Ameteala este un sindrom geriatric comun, care duce la caderi. Terapia de reeducare vestibulara, care consta in exercitii fizice speciale, si urmarea unui tratament medicamentos pot contribui la imbunatatirea acestei functii.

Imbatranirea este un proces natural, iar constientizarea schimbarilor care apar odata cu trecerea anilor ii ajuta pe varstnici sa fie mai bine pregatiti pentru a le face fata si astfel sa diminueze riscurile asociate acestei perioade din viata.

Sursa foto: pikselstock/ Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare