Boli

#sanatate #zombie #sindromul cotard #sindromul mortilor vii

VIDEO Boli bizare: Oamenii care se cred zombie

Ai vazut multe filme cu morti vii care amenintau omenirea, dar nu te-ai gandit niciodata ca asa ceva s-ar putea intampla in realitate. Exista insa o afectiune care ii face pe oameni sa creada ca au murit sau ca o parte a corpului lor este putrezita. Aceasta se numeste Sindromul Cotard si a fost pentru prima data mentionat in 1788.

Ce este Sindromul Cotard

Sindromul Cotard este o afectiune psihica de cele mai multe ori asociata cu schizofrenia sau tulburarea de personalitate bipolara. A fost descrisa in detaliu in iunie 1880, de neurologul francez Jules Cotard, in cadrul unei prelegeri la Societe Medico-Psychologique din Paris, una dintre cele mai vechi institutii medicale dedicate psihiatriei.

Cotard a descris aceasta negare psihotica a propriei existente ca fiind o stare dementiala profunda, melancolica, de multe ori asociata cu o ipohondrie extrema, "zombie" imaginadu-si in momentele anterioare declansarii sindromului ca sufera de diverse boli.

Declansarea Sindromului Cotard nu tine de varsta, putand fi afectati in egala masura copiii, adolescentii si persoanele mature. Dincolo de asocierea cu schizofrenia si tulburarile bipolarea, acesta a mai fost asociat cu urmari ale loviturilor la cap, in zona tempo-parietala.

De altfel, analizele de specialitate descopera de fiecare data o activitate foarte scazuta a zonei tempo-parientale cerebrale, ca atunci cand o persoana este anesteziata sau tinuta in viata de aparate.

Interviu cu un zombie

De curand, revista "New Scientis" a publicat un interviu cu Graham, unul dintre mortii vii afectati de Sindromul Cotard. El a incercat luni in sir sa le explice medicilor ca orice medicatie ii vor da, aceasta nu va functiona deoarece creierul lui este mort.

In ciuda tentativelor medicilor de a-l convinge de contrariu, subliniindu-i faptul ca vorbeste, merge, mananca, Graham nu s-a lasat induplecat. A ajuns astfel in grija medicului Adam Zeman de la Universitatea din Exter (Marea Britanie), care a crezut initial ca pacientul se referea la o stare de moarte metaforica, in sensul ca nu mai era impresionat de nimic din lumea exterioara.

"Nu mai am gust sau miros. Nu simt nevoia sa mananc pentru ca sunt mort. Nu ma mai intereseaza nimic", a spus Graham. Tomografia a aratat un lucru uimitor: activitatea cerebrala in zona tempo-parietala era extrem de redusa, ca in cazul persoanelor anesteziate sau aflate in stare vegetativa.

Graham a redevenit o persoana independenta, care poate avea grija de el insusi dupa multa terapie si medicatie antidepresiva. Isi aminteste de perioada in care se simtea mort si, desi nu si-a revenit complet, incearca sa nu ajunga din nou in acea stare.

Efecte fatale ale Sindromului Cotard

Medicii spun ca Sindromul Cotard apare in starile de depresie profunda si prelungita, iar unii pacienti au murit din cauza faptului ca pur si simplu au incetat sa manance, considerandu-se morti, sau turnandu-si acid pe corp, ca unica metoda de a scapa de trupul decedat in care se simteau captivi. Graham, pe de alta parte, isi petrecea cea mai parte a timpului la cimitir, unde se simtea "cel mai aproape de moarte".

Sursa foto: mentalfloss.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare