Boli

#Boala Venoasa Cronica #factori de risc #varice #simptome

Boala Venoasa Cronica, o problema tot mai frecventa in randul romanilor

Boala Venoasa Cronica (BVC) reprezinta o problema tot mai frecventa in randul populatiei. Aceasta este cauzata de stilul de viata sedentar, statul prelungit in picioare, obezitate si fumat. Cunoscuta in randul populatiei si ca varice, BVC are ca principale simptome senzatia de picioare umflate si grele.


”Cand le ignori, problemele prind radacini” este o campanie educationala privind Boala Venoasa Cronica (BVC) in Romania, unde 7 din 10 pacienti care intra in cabinetele medicale sunt diagnosticati cu Boala Venoasa Cronica. Campania este demarata de Servier Romania, cu sprijinul Societatii Nationale de Medicina de Familie si Societatii Romane de Flebectomie. In cadrul acesteia a fost realizat studiul „Boala Venoasa – Perceptii si cunostinte”.

”In fiecare zi stai in picioare, stai la birou, iar uneori iti simti picioarele grele sau umflate. Nu ignora semnele, pentru ca problemele pot prinde radacini. Mergi la medic din timp! Exista solutii pentru boala venoasa cronica” - acesta este mesajul transmis de campania educationala privind Boala Venoasa Cronica (BVC) semnata de Servier, Societatea Nationala de Medicina de Familie si Societatea Romana de Flebectomie.

In Romania, 8 din 10 persoane fac miscare doar atunci cand trebuie sa isi rezolve treburile zilnice si nu ca parte a unui stil de viata sanatos, fapt care duce la cresterea riscului de a dezvolta in timp Boala Venoasa Cronica (BVC), asociata de 5 din 10 persoane cu denumirea de varice. Lista factorilor de risc deja cunoscuti in randul populatiei, respectiv sedentarismul si statul in picioare timp indelungat, este completata de obezitate si fumat, doi factori mai putin cunoscuti in Romania ca fiind asociati Bolii Venoase Cronice.

Potrivit studiului „Boala Venoasa – Perceptii si cunostinte” realizat la initiativa Sevier Pharma pe un esantion reprezentativ in Romania la nivel de gen, varsta, regiune si educatie, cauza principala de aparitie a BVC, in perceptia a jumatate dintre respondenti este asociata cu statul in picioare prelungit. Pe de altã parte, conform aceluiasi studiu, doar 10% din persoane asociaza aceasta afectiune cu sedentarismul, obezitatea si fumatul, factori la fel de importanti, in aparitia BVC.

In ceea ce priveste identificarea BVC, principalele simptome enumerate fac referire la „picioarele umflate si grele”, desi aparitia bolii in faza incipienta se poate manifesta si sub forma de: durere, crampe nocturne, frunicaturi, mancarime, senzatie de arsura. Cand aceste simptome sunt resimtite este importanta programarea la medicul de familie pentru un consult. In cazul persoanelor care se confrunta deja cu semnele BVC, studiul „Boala Venoasa – Perceptii si cunostinte” arata ca 8 din 10 respondenti nu si-ar trata singuri posibilele simptome si prefera sa apeleze la medic, insa doar in 2 din 10 cazuri acestia ar alege sa mearga la medicul flebolog, specialist in diagnosticarea si tratarea acestei afectiuni, in timp ce, in 8 din 10 cazuri persoanele ar apela la medicul de familie.

Pentru o informare corecta asupra cauzelor, simptomelor si tratarii BVC, Servier Romania, cu sprijinul Societatiii Nationale de Medicina de Familie si Societatii Romane de Flebectomie au demarat campania educationala „Cand le ignori, problemele prin radacini”, pornind de la datele din studiul „Boala Venoasa – Perceptii si cunostinte” finalizat in luna iunie 2018.

Scopul campaniei este de a evidentia importanta consultului medical inainte ca simptomele sa se agraveze, in contextul in care 7 din 10 pacienti care intra in cabinetul medicului de familie sufera de Boala Venoasa Cronica, potrivit unui alt studiu realizat in centrele de medicina generala din Romania. Campania de educare si informare vine in ajutorul persoanelor predispuse la Bola Venoasa Cronica cu posibilitatea autoevaluarii initiale, printr-un test disponibil online pe, www.stop-varice.ro.

O campanie Servier, cu sprijinul Societatii Nationale de Medicina de Familie si a Societatii Romane de Flebectomie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului