Boli

#spirometrie #bronhopneumopatie obstructiva cronica #BPOC

Boala de care sufera un milion de romani: ataca pe rand toate organele!

Peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de Bronhopneumopatie Obstructiva Cronica (BPOC) - boala respiratorie care ataca bronhiile si plamanii, care se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce determina o scadere a capacitatii respiratorii. In Romania, exista 1 milion de bolnavi, cifrele putand fi mai mari, din cauza ca boala este subdiagnosticata. Simptomele inselatoare fac ca foarte multe persoane sa ajunga tarziu la medic si sa isi puna astfel viata in pericol!

Medicii atentioneaza ca Bronhopneumopatia Obstructiva Cronica poate induce pacientul in eroare foarte usor, tocmai din cauza faptului ca simptomele nu sunt specifice si pot sa fie confundate extrem de usor fie cu efectele fumatului, fie cu cele ale inaintarii in varsta: tuse, expectoratie, senzatie de sufocare, oboseala, toleranta scazuta la efort. Pentru ca nu este diagnosticata din timp, boala poate afecta, pe rand, toate organele, iar pacientii trateaza toate celelalte afectiuni nestiind, de fapt, ca BPOC este cauza acestora.

Fumatul este principala cauza a BPOC

Poluarea intradomiciliara si cea a aerului reprezinta factori de risc alarmanti si in crestere pentru aparitia BPOC.

La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc este fumatul, insa boala poate fi cauzata si de expunerea indelungata la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd). in marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumatori, dupa varsta de 40 de ani. Expertii preconizeaza ca in urmatorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC va creste atat de mult incat o va depasi pe cea prin boli cardiovasculare.

Simptome care trebuie sa te trimita la medic

Primele semne care impun vizita la un medic pneumolog sunt tusea cronica, productia cronica de sputa (flegma), suieratul, gafaitul, senzatia de sufocare, oboseala accentuata, toleranta la efort care devine din ce in ce mai redusa (dispneea).

Fara tratament, BPOC determina reducerea severa a capacitatii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate si moarte prematura. De aceea, este esential ca boala sa fie depistata in faze incipiente, iar pentru a face acest lucru spirometria este indispensabila. Daca ai peste 40 ani si fumezi sau ai fumat in trecut, riscul de a avea BPOC este mult mai crescut si trebuie sa-ti faci spirometrie de doua ori pe an.

Cum iti poate salva viata o spirometrie?

In Romania, aproximativ un milion de persoane sufera de BPOC. Spirometria este un test de baza in explorarea functiei respiratorii si se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Ea evalueaza cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira sau expira intr-o unitate de timp. Este o procedura simpla, care se face repede si nu doare. Pacientul trebuie sa lipeasca bine buzele in jurul unei piese bucale, sa respire relaxat cateva secunde, apoi sa expire atat de puternic si atat de rapid, incat sa-si simta plamanii complet goliţi de aer, dupa care sa respire din nou relaxat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului