Boli

#diaree #ulcer gastric #gluten #boala celiaca #simptome boala celiaca #crampe abdominale #intoleranta gluten

Boala celiaca: simptome, cauze si factori de risc

Alimentele bogate in gluten, precum painea, pastele, pizza sau cerealele cauzeaza un dezechilibru al sistemului imunitar, care este privat de vitamine si nutrienti importanti. Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o afectiune grava, care, netratata, poate duce la osteoporoza, intoleranta la lactoza , cancer si probleme neuronale.

 

Ce este boala celiaca


Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o dereglare digestiva provocata de consumul de gluten. Acesta proteina se gaseste in paine, paste, pizza, prajituri si alte alimente care contin grau, orz sau secara.

Persoanele cu aceasta afectiune, care consuma alimente cu gluten experimenteaza o reactie negativa a sistemului imunitar, care duce la distrugerea intestinelor si la incapacitatea de a absorbi anumiti nutrienti.

Boala celiaca cauzeaza dureri abdominale si diaree. Absorbtia precara a nutrientilor duce la deficiente de vitamine care priveaza creierul, sistemul nervos periferic, oasele si ficatul de nutrienti vitali.

Nu exista tratament pentru boala celiaca, insa simptomele pot fi ameliorate prin schimbarile de dieta.
 

Simptomele bolii celiace


De cele mai multe ori, boala celiaca nu prezinta simptome sau poate fi confundata cu alte afectiuni, precum ulcer gastric, infectii sau anemie.

Principalale simptome sunt:

  • diaree
  • dureri abdominale
  • balonare
  • depresie
  • anemie
  • deranjamente stomacale
  • crampe musculare
  • iritatii ale pielii
  • osteoporoza.

In cazuri grave, persoanele cu boala celiaca pot experimenta:

  • scadere in greutate
  • crampe abdominale
  • oboseala
  • iritatii grave ale pielii.
     

Cauzele bolii celiace


Factorii de mediu, infectiile virale sau bacteriene pot declansa diferite modificari la nivelul intestinului subtire, in cazul persoanelor predispuse genetic.

Ingerarea alimentelor care contin gluten declanseaza apoi diferite reactii imune, care cauzeaza leziuni intestinale. Aceste leziuni ale intestinului subtire determina tulburari de digestie si de absorbtie vitaminelor si nutrientilor.
 

Factori de risc


Chiar daca boala celiaca poate afecta orice persoana, la orice varsta, este mai comuna in randul persoanelor care sufera de diabet, afectiuni tiroidiene, sindromul Down, colita sau anemie.

Persoanele care au o ruda de gradul intai cu boala celiaca prezinta un risc mai mare de dezvoltare a acestei afectiuni.
 

Complicatii


Netratata, boala celiaca poate duce la afectiuni grave, care pun in pericol viata pacientului. Printre aceste afectiuni se numara malnutritia, osteoporoza, intoleranta la lactoza , cancer sau complicatii neurologice.
 

Vitamine pentru combaterea malnutritiei


Daca deficientele nutritionale sunt severe este indicat sa urmezi un tratament cu suplimente de minerale si vitamine. Aceste suplimente vor fi recomandate intodeauna de medicul specialist.

Printre sumplimentele pe car le poti lua pentru a combate efectele bolii celiace se numara calciu, acid folic, fier, vitamina B12, vitamina D si vitamina K.
 

Alimente interzise


Pentru a trata si preveni agravarea simptomelor bolii celiace este indicat sa eviti produsele pe baza de gluten:

  • bulgur
  • faina
  • orz
  • graham
  • orz
  • grau
  • triticale
  • semolina
  • bere
  • paine
  • prajituri
  • torturi
  • bomboane
  • cereale
  • biscuiti
  • crutoane
  • paste
  • sosuri
  • carne de pasare
  • supe.


Alimente permise


Chiar daca trebuie sa scoti din alimentatie majoritatea produselor cu gluten, poti consuma paine, paste, pizza sau dulciuri care specifica in mod expres ca nu contin gluten.

Iata ce poti consuma:

  • amarant
  • porumb
  • quinoa
  • orez
  • peste
  • fructe
  • lactate
  • cartofi
  • legume
  • vin.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare