Boli

Beneficiile renuntarii la fumat

Fumatul, ca orice viciu, nu creeaza dependenta instantaneu ci prin tatonari: probabil ca orice fumat una, pana cand s-a trezit ca nu mai poate renunta la ea, ca tigara i-a devenit o a doua natura, ca pana si gesturile i se modeleaza in functie de ea, i se supun.

Si, iarasi, pe cat de usor ne apucam de fumat – precum in cazul oricarui viciu – pe atat de greu ne vom lasa: fumatorii care au incercat, au descoperit ca lupta pe care trebuie sa o dea uneori le depaseste puterile. Atunci intervine motivatia!

Poate ca unul dintre cele mai bune motive pentru care fumatorii ar putea renunta la viciu este argumentul sanatatii: propunem in continuare cateva argumente medicale pozitive pentru care fumatorii ar trebui sa renunte la viciu, pentru ca de cele mai multe ori prezentarea efectelor negative nu da neaparat cele mai bune rezultate.

Daca reuseste sa se motiveze suficient pentru a trece la treaba, cel care se va lasa de fumat va descoperi cateva efecte imediate: dupa primele 20 de minute, bataile inimii si tensiunea arteriala se vor normaliza, iar in urmatoarele 12 ore, nivelurile oxiegenului vor reveni la normal pe cand cele ale monoxidului de carbon si ale nicotinei din sange se vor injumatati.

Astfel, efectele fizice ale renuntarii la viciu se vor vedea imediat, dar pentru fumator lupta abia a inceput: intr-o prima faza va resimti nevoia acuta de a-si aprinde o tigara. Daca trece de aceasta prima faza, poate ca cea mai grea, fumatorul poate descoperi ca nevoia pe care o resimte nu mai este atat de natura fizica, ci tine de o obisnuinta psiho-fizica.

In 48 de ore nicotina este eliminata complet din organism, iar simturile gustului si mirosului incep sa functioneze normal; in urmatoarele 72 de ore se respira mai usor, intrucat caile respiratorii incep sa se relaxeze.

Cu toate acestea, fumatorul simte ca se sufoca: desi incearca sa-si preocupe mintea cu diferite lucruri, simte permanent gandul molatic ce-l indeamna sa-si aprinda o tigara, pentru ca, in fond, nu-i asa!, nu e mare lucru, nu trebuie exagerat, fumam o tigara dupa care continuam renuntarea…

In perioada care urmeaza, intre doua saptamani si trei luni, sangele incepe sa circule mult mai bine, iar fostul fumator deja isi poate controla mult mai bine gandurile si gesturile. Motivatia si puterea de a renunta la viciu creste pe masura ce fumatorul renunta, cu toate ca inca trebuie sa fie extrem de atent: orice neatentie il poate costa frustarea de a fi captitulat dupa ce partea mai grea a trecut!

In urmatoarele noua luni plamanii incep sa functioneze mai bine, iar tusea scade in intensitate, iar intr-un an riscul bolilor de inima specifice fumatorilor scade la jumatate fata de cei care continua sa fumeze. Fostul fumator deja sarbatoreste un an, simte un fel de satisfactie interioara ca a avut puterea de a se lasa, dar se simte si mult mai bine, motiv pentru care incearca sa-si convinga prietenii sa faca la fel.

Dupa cinci ani riscul de accident vascular cerebral incepe sa scada si revine la nivelul nefumatorilor la 15 ani dupa renuntare ; nu in ultimul rand, dupa 10 ani de la renuntare scade cu 30-50% fata de cel al fumatorilor. Deja viciul se prezinta ca o amintire fara putere asupra celui care a renuntat; viata lui a intrat in normal iar corpul lui si-a redobandit supletea si mintea elasticitatea.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare